Biznis lekcija: Kraj je tek kada odustanemo

Devedesete su bile neverovatne godine za fudbal. Tada je Cantona prekrojio budućnost engleskog fudbala, ukupni kvalitet fudbala u Evropi bio daleko viši nego danas i bio je mnogo bolje distribuiran, a tehnologija je taman toliko uznapredovala da prenosi postanu dodatno zanimljivi i dostupni. Tih devedesetih Mančester je harao, a najozbiljniji protivnik u Engleskoj bio je Arsenal. E u tom Arsenalu, bilo je zanimljivih likova. Ipak, meni lično uvek najsimpatičniji, iako napadač, bio je Ian Wright. Jednostavno, imalo je nešto u tom momku, iskreno, dečački. Tada nije bilo Interneta, odnosno bilo ga je u tragovima, a Aca Stojanović je prenosio Premijer ligu uz pomoć čuvenog godišnjaka. Tek godinama kasnije pročitao sam pravu priču o ovom momku, koja je samo potvrdila sve što sam mislio.Rođen je i odrastao u Woolwich-u, predgrađu i industrijskoj zoni Londona. Poreklom sa Jamajke, odrastao je u radničkoj porodici, koju je otac brzo napustio, a život ga nije štedeo. Majka je bila alkoholičarka koja ga je tukla. Kao teenager bio je talentovan, vredno trenirao, bio je na probi u par klubova, ali prosto ga nije htelo. I to je trajalo. Kaže da je jedina pozitivna osoba u njegovom životu bio učitelj Sidney Pigden, koji ga je naučio sve u tom dečačkom periodu. U jednom periodu je čak i zaglavio u zatvor na nekoliko nedelja. Prošle su tinejdžerske godine, godine u kojima je živeo za fudbal, poslednja šansa je bio Brighton, za koji je jedva skupio novac. Otišao je, bio dobar, ali nije prošao. I digao je ruke…

2-ian-wright

Odustao je od fudbala i počeo da radi u rafineriji u rodnom Woolwich-u. I bilo je teško, naporno, prljavo… ali je bio redovan posao, sa sigurnom platom, a on je imao ženu i dete (usvojenog sina Shauna koji je takođe postao veliki fudbaler, kao i biološki sin Bradley), i prosto, morao je da se uozbilji. Ali… i dalje je voleo fudbal, i vikendima je igrao za amaterski lokalni klub Dulwich Hamlet. I jednog vikenda, skaut iz Crystal Palace-a ga je video… Ubrzo je stigao poziv da dodje na probu. Ian je tada već raskrstio da od fudbalske karijere nema ništa i nije hteo da ide. Pomenuo je to svom šefu na poslu, a ovaj, bivši profesionalni fudbaler, rekao mu je da je to prilika koju ne sme da propusti. Da je to njegov život i da mora da pokuša pa šta bude. Ian se plašio da ne izgubi posao, ali je šef rekao da će učiniti sve da mu pomogne, i da sigurno može da isposluje da dve nedelje bude slobodan sa posla… Ian je otišao sa stavom da eto, ide dve nedelje da igra fudbal, a će se vratiti na posao i sve će biti ok…

I otišao je i rasterećeno odigrao dve nedelje… i svi su bili zapanjeni time da je momak sa ulice došao u već ozbiljnim godinama za fudbalera početnika, i počeo da radi te neverovatne stvari po terenu… Neverovatno brz, prodoran, niko ga nije mogao zaustaviti. I kada je došao kraj dvonedeljnoj probi, odlučili su da ga zadrže na probnom ugovoru od tri meseca.

ianwright

Za razliku od većine fudbalera tog vremena – trenirao je po ceo dan. Sa timom kada su redovni treninzi, sam sa golmanom u slobodno vreme. Činio je sve da bude što bolji… i Crystal Palace je to znao da ceni. Podigao je klub do prve lige, u poslednjoj sezoni koju je igrao na Selhurst Parku bili su 3. u najvišem rangu. Kasnije je u klubu proglašen za igrača veka!

Zatim je prešao u Arsenal u 28. godini za rekordnih 2.5 miliona funti. Niko ga tamo nije želeo, ali ih je vrlo brzo ubedio da mu je baš tamo mesto. U prvoj sezoni osvojio je Zlatnu kopačku sa 29 ligaških golova, a narednih šest godina bio je najbolji stelac kluba. Kada je odlazio iz kluba na svom kontu je imao 185 golova u 288 utakmica, rekord koji je oborio jedino Thiery Henry gotovo deceniju kasnije.

U reprezentaciji nikada nije dobio pravu šansu… i iako je tih godina po svim kriterijumima za njega u timu moralo biti mesta… Ipak, šanse koje je dobio, iskoristio je.

Nije loše za momka iz rafinerije, u koga niko nije verovao.

Svideo vam se tekst? Prijavite se na mailing listu...

Rođen 1985. Online od 1996. Radi od 2001. Radio kao dizajner i web developer na više od 400 projekata u preko 28 zemalja. Napravio u Srbiji Internet zajednicu sa 2.300.000 članova, bez ikakvih startnih resursa. Sa 22 godine napravio pravi izbor između 8 ponuda različitih investitora. Danas internet marketing konsultant, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i glavni i odgovorni urednik portala MojaFirma.rs :)
2 komentara na ovaj tekst:
  1. Ivan says:

    Sta reci,jedan u milion….ovakve stavri me dizu u nebesa…..neverovatan motivacioni clanak..Hvala Ivane 🙂

Linkovi na ovaj post:

  1. Kraj je tek kada odustanemo | Dnevna Doza Motivacije

Imate nešto da kažete? Samo izvolite.

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Bacite pogled i na...

Biznis lekcija: Velicina koja odgovara svima

Pogledaj →