Select Page

Par stvari koje bismo mogli nauciti od gusaka

24. Feb 2012.

Priroda funkcioniše. Često za probleme koje imamo priroda kroz neke druge vrste daje mehanizme za rešavanje. Te stvari se dešavaju spontano, bez mnogo pompe, mehanizmi se poštuju iz generacije u generaciju i svi znaju svoje mesto.

Evo par stvari koje bismo mogli naučiti od gusaka.

Kada lete duže relacije guske se u vazduhu organizuju u “V” formaciju. Na taj način one u prvim redovima daju dodatni uzgon onima koje su iza, potrebno je manje energije, i to dovodi do toga da je ukupni dolet veći čak 71% nego što je to slučaj kada bi letela svaka za sebe.

Kada guska ispadne iz formacije, ubrzo oseti udar otpora vazduha i ulaže maksimalan napor da se vrati na kraj formacije gde je otpor vetra najmanji i gde će se najlakše od toga oporaviti.

Kada se guska koja predvodi formaciju umori, seli se na kraj formacije, a nova dolazi na početak i tako u krug. Ne postoji nikakva posebna procedura, stvari se spontano dešavaju.

Tokom leta guske se medjusobno bodre ne bi li izdržale tempo kojim lete. Komunikacija među svim članovima formacije je konstantna.

U slučaju bolesti ili povrede, guska se u društvu još dve, odvaja iz formacije i sleće. Te dve ostaju uz nju dok se ili oporavi ili ne ugine, a nakon toga se pridružuju nekoj narednoj formaciji.

Stvari ne moraju biti komplikovane, samo svako mora da zna svoje mesto i svoje obaveze, i da se ponaša odgovorno prema tome.

Tekst je po price “Lessons from the Geese” čiji je autor Dr. Robert McNeish.