Select Page

15 najboljih lekcija koje mozete nauciti iz filmova

18. Nov 2011.

Pre nekoliko godina je na jednom blogu koji danas više ne postoji, genijalni autor, koji više ne piše, i ne eksponira se, napravio kolekciju odlomaka iz filmova koji sadrže najbolje životne lekcije, ili su prosto nešto što je svakome od nas potrebno da vidi. U tom trenutku nisam gledao sve filmove sa spiska, ali ubrzo nakon pregleda svih scena, odlučio sam da to uradim. Od tada, pravim svoj spisak, koji se oslanja na taj nekadašnji.

1. Glengarry Glen Ross


Glumac: Alec Baldwin (as Blake), Godina: 1992, Trajanje: 7:22

Komentar: Ključni citat ne postoji, svi su jebeno ključni. Bukvar svakog ozbiljnog prodavca. Ali ako mora da se napravi izbor, onda neka bude: Because only one thing counts in this life! Get them to sign on the line which is dotted!

2. Boiler room


Glumac: Ben Affleck (as Jim Young), Godina: 2000, Trajanje: 4:13

Komentar: Sistem funkcioniše, zahteva žrtvu, zahteva sve, ali daje mnogo. Da li ste spremni za to? Još jedan kratak skeč.

3. Pulp Fiction


Glumac: Harvey Keitel (as Winston ‘The Wolf’ Wolfe), Godina: 1994, Trajanje: 3:59

Komentar: Odluči, slušaš ili pričaš. Ako slušaš, slušaj: I think fast, I talk fast and I need you guys to act fast if you wanna get out of this. So, pretty please… with sugar on top. Clean the fucking car.

4. Full Metal Jacket


Glumac: R. Lee Ermey (as Gny. Sgt. Hartman), Godina: 1987, Trajanje: 5:58

Komentar: Sistem koji funkcioniše zahteva da svi budu deo, i da svi obavljaju svoju ulogu kako treba. You will not like me. But the more you hate me the more you will learn. I am hard but I am fair.

5. Any Given Sunday


Glumac: Al Pacino (as Tony D’Amato), Godina: 1999, Trajanje: 4:40

Komentar: Jedan od najlepših motivacionih govora. Klip koji pustim sebi s vremena na vreme. Because we know when add up all those inches, that’s gonna make the fucking difference between winning and losing! Between living and dying!

6. The Godfather


Glumac: Marlon Brando (as Don Vito Corleone), Godina: 1972, Trajanje: 0:17

Komentar: Komentar nije potreban.

7. Wall Street


Glumac: Michael Douglas (as Gordon Gekko), Godina: 1987, Trajanje: 1:01

Komentar: Patetiku ostavimo po strani i pogledamo realnosti u oči. Greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures, the essence of the evolutionary spirit.

8. Coach Carter


Glumac: Samuel L. Jackson (as Coach Ken Carter), Godina: 2005, Trajanje: 2:17

Komentar: Još jedna sportska priča, ali jako lepa scena koja ilustruje ono najbolje što sport i takmičenje donose – Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.

9. Devil’s Advocate


Glumac: Al Pacino (as John Milton), Godina: 1997, Trajanje:2:04

Komentar: Bez komentara. I samo jos jedan klip.

10. Scent of a woman


Glumac: Al Pacino (as Lieutenant Colonel Frank Slade), Godina: 1992, Trajanje: 8:31

Komentar: Još jednom veliki Al. But I can tell you this: he won’t sell anybody out to buy his future! And that my friends is called integrity, that’s called courage.

11. Good Will Hunting


Glumac: Robin Williams (as Sean Maguire), Godina: 1997, Trajanje: 4:46

Komentar: Prelep film, nešto što svako mora da pogleda. I look at you; I don’t see an intelligent, confident man; I see a cocky, scared shitless kid.

12. Malice


Glumac: Alec Baldwin (as Dr. Jed Hill), Godina: 1993, Trajanje: 1:32

Komentar: So I ask you, when someone goes into that chapel and they fall on their knees and they pray to God that their wife doesn’t miscarry, or that their daughter doesn’t bleed to death, or that their mother doesn’t suffer acute neural trauma from postoperative shock, who do you think they’re praying to?

13. Jerry Maguire


Glumac: Tom Cruise (as Jerry Maguire), Godina: 1996, Trajanje: 1:23

Komentar: Uradi sve što je potrebno.

14. Dogma


Glumac: Ben Aflek (as Bartleby), Godina: 1999, Trajanje: 7:12

Komentar: Bez komentara.

15. Dead Poets Society

Komentar: Po nekad treba ustati i povikati Vitmanovo – O Captain! My Captain!

Da li je ovim spisak zaključen? Nipošto. Ovo je zapravo, samo početak, na vama je da otkrijete ostatak 🙂

Inace, rec dve i o tom momku.

Momku koji je napravio inicijalni spisak, i mnoge druge lepe stvari. Jedna pričica kratka o tome kako smo se upoznali… Beše to još jedno toplo beogradsko leto, bašta Bonafidesa, Pravni fakultet. Te godine u toj bašti točilo se najbolje pivo ikada, a jedna grupa, naizgled veoma čudnih ljudi, stvarala je ono što mnogi od nas danas doživljavaju kao Internet. Ko nije bio svedok tog vremena, neće verovati kakva je plejada likova tih nekoliko dana ispunjavala pomenuti kafić. Neki od događaja su i dan danas nezaobilazna tema kada nam se putevi ukrste, i čaše kucnu. Tvrdim da je ta ekipa, tada okupljena oko eLiteSecurity foruma, a danas na svim kontinentima ove naše planete, bila nešto neverovatno, da je to ES Leto 2002. bilo jedan od najvažnijih trenutaka u mom životu, a takođe sam siguran i da onu pozitivnu energiju, i onu količinu motivacije da uradimo nešto dobro, nikada, niko, nigde neće moći da replicira.

Jedan od nas, bio je i neverovatno pozitivni momak, iz Laktaša, pored Banja Luke. Nikada neću zaboraviti koliko je svima bilo drago što je došao, i bio deo te priče. Taj momak, tada je govorio o dizajnu i standardima, ložio se na pravilno i ispravno, i tak danas shvatamo koliko je tada to bila velika stvar. Posle toga je radio neke cool stvari, nismo bili u redovnom kontaktu, mojom krivicom… Ja sam pet godina bio potpuno van scene, i mogu reći da mi je tada to tako odgovaralo. On je za to vreme pravio blog i svoj prvi webdesign biznis. Ima nešto u Bosni. Kada Bosanac ima šlifa, to nastupu i komunikaciji daje jedan potpuno novi, za ostale nedostižni, nivo prijatne spontanosti. Blog koji je pisao, bio je daleko najbolji na ovim prostorima, a verujte, nije da ložim i hejtujem, ali tada je scena bila mnogo ozbiljnija. Neki novi klinci, ni ne znaju za sve to. U to vreme, naterao me je da se vratim na “scenu”, kratkim intervjuom, a zatim i pozivom da se pojavim na BizBuzz-u (drugom), te godine. Ostalo je istorija… i to kakva!

U međuvremenu, taj momak prestao je da piše blog, da bi ga zatim i prodao. Nekoliko puta je pokretao i gasio webdesign biznis, da bi se danas konačno smirio i krenuo da radi neke zaista fenomenalne stvari. Napisao je i knjigu, koja se odlično prodavala. Povukao se sa scene, pojavljujući se povremeno, tek da zatalasa, da nas podseti na ono što smo radili.

Hvala na svemu, i učini nas još mnogo puta ponosnim!