Select Page

Biznis lekcija: Kad macke nema…

23. Sep 2013.

Pre nekoliko godina u jednom indijskom rezervatu za slonove rendžeri su našli ubijenu ženku. Telo je bilo izranjavljeno i krvavo. Nije to bio prvi slučaj, dešavalo se i prethodnih godina, ponekad. Često su imali probleme sa lovokradicama koji pokušavaju da dođu do slonovače. Kroz par dana, našli su još jedan leš. Ista priča. Dešava se, nije prvi put, ali ipak… Kroz nekoliko dana, našli su još jedno telo. Neorganizovani, sa nedovoljno ljudi i sredstava, gledali su kako se tela pojavljuju dok su pokušavali da uklone i sahrane postojeća. Kroz nekoliko nedelja – bilo ih je desetak. Bilo je jezivo. Pomislili su da su lovokradice. Slonovača je bila na ceni. Ali ženke nemaju kljove, a samo su ženke žrtve. Zašto bi onda bilo ko sa strane to radio… Rane su bile različite, nekad po telu, nekad po glavi… Jedino što je bilo isto za sve su povrede i krvarenje zadnjice i zadnjeg para nogu. Sve je ukazivalo na samo jedno – ubica je pomahnitali mužjak.

Tragali su nekoliko dana. Bilo je to doba sezone kada su mužjaci seksualno najaktivniji. Razglasili su po celom rezervatu da se traži agresivni krupni mužjak. Mužjaci koji su najaktivniji luče sekret po imenu musth, koji im curi niz lice. Nove žrtve su se pojavljivale svakih nekoliko dana. Osoblje je već bilo u panici, a onda je jednog dana primećen mladi krupni mužjak sa izraženim sekretom na licu. Delovao je agresivno. Imao je ogromne kljove i šiljat rep. Posmatrali su ga i razmatrali da ga uspavaju. Međutim, pojavilo se još jedno telo, a rendžer je video kako se od njega odaljava mladi mužjak. Ovaj je imao kratke kljove i pljosnat rep. Nikome ništa nije bilo jasno. U tom se pojavilo još jedno telo.

Problem je bio veći nego što se očekivalo. Rendžeri su tragali i shvatili da su mladi slonovi agresivniji nego inače. Sve je manje ženki bilo, a onda su primetili da gotovo uopšte nema starijih slonova. Zapravo, izgleda da su potpuno nestali. Što zbog starosti, što zbog lovokradica. Ostali su samo mlađi slonovi… Odrastajući bez kontrole starijih nisu naučili red i disciplinu. Bili su potpuno divlji i raspušteni, i umesto uobičajnih rituala i običaja za parenje, shvatili su da to što žele mogu i da otmu. Silovali su ženke do smrti jer nije imao ko da ih odbrani, a one same bez kljova to nisu mogle.

Moj prijatelj ima sina koji je rođen 2000. godine. On se ne seća Slobe. I kako bi. Nikola. Mi ga zovemo Niki. Odrastao je u dosta drugačijem svetu nego mi. Pragmatičan je i oslanja se na logiku. Ipak, emotivna strana je dominantnija. Ima divnu porodicu. Pa ipak, često se šalimo, da kad on i njegova generacija dođu na vlast, iskalkulisaće u Excel-u da se ne isplati trpeti starije od 40. godina, da su oni samo trošak i smor. A onda će nas pobiti. Ne Niki… ali vidite… nisu svi odrasli u divnim porodicama, i nisu svi roditelji nalazili vremena.