Biznis lekcija: Kako da budemo bolji uz pomoc Interneta

Glavni junak naše priče je jedan simpatični buca iz jednog malog gradića u Keniji. Zove se Julius Yego. Rođen kao četvrto od devetoro dece, nikad nije previše mario za školu. Voleo je da se igra, i voleo je sport. Ćale to baš i nije razumeo, ali su ga starija sestra i majka podržavali. Kako je voleo da radi vežbe snage, i kako se uvek takmičio sa drugarima ko može dalje nešto da baci, kada je video atletska takmičenja u bacanju koplja, kladiva i kugle, zaljubio se na prvi pogled. Međutim, u Keniji nikada nije bilo uspešnih takmičara u ovim atletskim disciplinama. Zapravo, Kenijci imaju tradiciju trkača na dugim prugrama, ali u polju nikada nisu imali ozbiljne takmičare. Prosto, te discipline zahtevaju mnogo kompleksniji trening, skuplje su – gledano celokupni razvoj sportsite – ishrana, teretane, treneri, infrastruktura i sl. U Keniji toga nije bilo. Ipak, odlučio se da proba – bacanje koplja. Bez pravog treninga i poznavanja bacačke tehnike postigao je nekoliko dobrih rezultata – osvojio je prvenstvo škole, pa okruga, pa na kraju i države u juniorskoj konkurenciji. Rezultat je bio skroman, ali je napredak bio veliki. Njegovi idoli bili su Jan Železny i Andreas Thorkildsen. Kako nije mogao da dodje do njih, gledao ih je na Youtube. Iznova i iznova, i pokušavao da ponovi ono što oni rade. Na prvenstvu Afrike, koje je održano upravo u Keniji, zauzeo je treće mesto i tada su ga konačno primetili.

juliusyego2

Ipak, uslova nije bilo. On se takmičio, osvajao nacionalne titule, gledao Youtube i čitao. Trenera nije bilo, ni danas ga nema. Ipak, kada je 2011. postao prvi put šampion Afrike, bacivši olimpijsku normu, IAAF (međunarodna atletska federacija) je odlučio da mu dodeli stipendiju i omogući nekoliko meseci treninga u Evropi sa nekim od ozbiljnih trenera. Bio je u Londonu i bio je atrakcija. Nije bio turista, završio je 12. u finalu.

Prošle godine održano je svetsko prvenstvo u Moskvi. Bekrić i Španovićka su učinili nemoguće i vratili se sa dve bronzane medalje. Julius je na prvenstvo otišao posle dvomesečnih priprema. Posle problema u kvalifikacijama, gde je jedva prošao među 12 najboljih usledilo je fantastično finale. Finale koje je završio na četvrtom mestu. Bio je bolji od svog idola, a imam osećaj da je njegova priča tek počela…

Mnogi se sećaju teksta koji je izazvao ogromne reakcije… Poenta tog teksta je da u ovakvoj situaciji svako treba da učini sve ne bi li bio što konkurentniji. Često i sam pišem o tome, pričam kada me pozovu, a i političarima su puna usta toga – šansa Srbije je IT. S tim, da se ja trudim, koliko god mogu, da priču proširim, i zato i ovo pišem. Naime, ne mogu svi biti administratori, programeri, dizajneri i slično. Jednostavno, nisu svi za to, ali to ne znači da ne može svako naći nešto u čemu će mu računar pomoći.

computer

Zapravo, čega god da se dohvatite, postoji način da uz pomoć računara i Interneta naučite nešto više o tome. Ako ste konobar, možete naučiti da spremate bolju kafu ili koktele kroz vrlo detaljna uputstva. Dovoljan je računar i malo vežbe. Možete početi da učite novi jezik, i da ga usavršavate. Možete naučiti većinu zanata, i razne male tajne. Usavršiti ono što radite novim idejama, i gotovim ili polugotovim rešenjima. Možete naučiti sve ono što ste želeli a za šta niste imali uslova i nekog da vam pokaže. Da li će vam to koristiti? Nešto hoće, nešto neće. Smetati neće sigurno.

Možda vam padne neka zanimljiva ideja na pamet uz nova znanja koja ste stekli. Možda možete da pokrenete kurs nečega što ste naučili, ili da napravite online prodavnicu (ili na aukcijskim sajtovima ponudite) nešto što ste pravili. Možda možete da napravite Youtube kanal. Ideja i mogućnosti je mnogo, samo se pokrenite 🙂

Svideo vam se tekst? Prijavite se na mailing listu...

Rođen 1985. Online od 1996. Radi od 2001. Radio kao dizajner i web developer na više od 400 projekata u preko 28 zemalja. Napravio u Srbiji Internet zajednicu sa 2.300.000 članova, bez ikakvih startnih resursa. Sa 22 godine napravio pravi izbor između 8 ponuda različitih investitora. Danas internet marketing konsultant, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i glavni i odgovorni urednik portala MojaFirma.rs :)
7 komentara na ovaj tekst:
 1. Ova zadnja slika sa tastaturom je naopaka :D. Numericki dio treba biti na desnoj strani.

 2. Dragan says:

  Potpuno se slažem … živimo u teškim ali i jako ‚‚dostupnom‚‚ vremenu i svako ko bar malo želi da unapredi svoje znanje svoj rad i sl ima veliku mogućnost pitanje je samo da li želi to da iskoristi.

 3. Sjajna priča! Internet je prepun raznoraznih stvari, često i gluposti. Ali ko želi da iz njega izvuče ono najbolje i da uči, može uz njegovu pomoć jako puno postići. Ja više ne mogu ni da zamislim svoj život bez njega. Dobro je da još ima među ljudima kao što si ti onih koji hoće da motivišu mlade i da prenesu svoje znanje. Pozdrav!

 4. Ivan says:

  Internet, mac sa dve ostrice, samo treba biti mudar i pametno ga koristiti za svoje dobro.

 5. S.Gerrard says:

  Internet je sadasnjost i buducnost, to je cinjenica. Medjutim, postaje i velika zavistnost sto je jos veca cinjenica, zato oprez!

 6. Baš tako! Internet nema rođačkih veza, nit partijskih knjižica. I to sve više koirsnika uviđa i još uvek delimično korisiti, jer smo mi nazadna zemlja po nivou obrazovanosti građana. Bez obzira na zvanične statsiitke po kojim smo šampioni svemira.
  Dakle, pogledajte kako relativno male zemlje i uspešne kreiraju svoj sistem obrazovanja i sve će vam biti jasno. Severne zemlje, poput Finske su primer zašto mi nikada nećemo uraditi više, jer od ove generacije koja ima godinu dana do penzionera, sistme je napravljne da iz zatupljuje a ne razbuđuje i priprema za realan život. Zato je Internet svetlost, lučonoša i zato se treba boriti da bude dostupan svima, besplatan, jer može puno tga čega nismo ni svesni.

Linkovi na ovaj post:

 1. Za sve koji ne znaju ko je Nušić i za njihove roditelje

Imate nešto da kažete? Samo izvolite.

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Bacite pogled i na...

Biznis lekcija: Kako je Naxis promenio Taxi

Pogledaj →