Select Page

Biznis lekcija: Kako da nesto kresnes.

16. Oct 2012.

Voren Biti je mnogo toga. Ipak, najčešće ga pamte kao velikog zavodnika, čoveka koji je dovođen u vezu sa gotovo svim najlepšim ženama sveta. Potekao je iz profesorske porodice sa ozbiljnom tradicijom, a za karijeru na filmskom platnu se odlučio nakon velikog uspeha svoje starije sestre – Širli Meklejn. Bogatu glumačku i zavodniču karijeru dopunio je uspesima i u ostalim oblastima sedme umetnosti. Naime, Voren je jedini čovek uz Orsona Velsa koji je nominovan za Oskara za isti film kao režiser, producent, glumac i scenarista, a do sada je imao ukupno 15 nominacija za Oskar (osvojio jedan, za najboljeg režisera) i 16 za Zlatni globus (osvojio šest). Dok je odrastao, završavao škole, bio je san svih devojčica i devojaka u svom okruženju. Dobri geni su čudo, a i godine bavljenja sportom su učinile svoje. Kada je došla slava, to je samo podmazalo stvari… Ipak, nije on bio jedini Holivudski lepotan. U jednom intervjuu, otkrio je svoju tajnu.

U razgovoru, novinar ga je pitao – Koja je tajna vašeg uspeha kod žena? On mu je odgovorio – Svaku ženu koju upoznam pitam da li želi da spava samnom. Novinar začuđen upita – I to funkcioniše? Voren mu na to odgovori – Pa, popijem mnogo šamara, ali i mnogo puta dobijem ono što tražim.

Ključ uspeha kod žena, u poslu, i u životu generalno je da pobedite strah od odbijanja i tražite ono što želite.

U našoj je prirodi da nam je lakše da prihvatimo sigurni neuspeh, tj. da ni ne pokušamo, nego da pokušamo i ne dobijemo odgovor koji želimo. Ako odustanemo, barem niko neće znati da smo želeli. A pobednici nisu bezgrešni. Čerčil je rekao – Uspeh se postiže tako što idete od neuspeha do neuspeha bez gubitka entuzijazma. Andrić je to možda i najlepše rekao: Toliko je bilo stvari u životu kojih smo se bojali. A nije trebelo. Trebalo je živeti.

Svakog jutra u Africi, budi se jedna antilopa i počinje da trči. Ako ne bude trčala dovoljno brzo, stići će je lav i zaklati je…
Svakog jutra u Africi, budi se jedan lav i počinje da trči. Ako ne bude trčao dovoljno brzo i ne stigne antilopu… umreće od gladi.

Sunce se radja… Ako želiš da preživiš – počni da trčiš!

Ako planirate da nešto uradite sa svojim životom, vreme je da preuzmete odgovornost, skupite hrabrost i uradite ono čega se plašite. Iznova i iznova.