Biznis lekcija: Strategija i taktika za pocetnike

Mnogi ljudi mešaju ove pojmove, i to nije čudno. Često se i u izrekama i izjavama koje citiramo desi takva greška. Da demistifikujemo – strategija je šira slika, taktika su sve one minijature u okviru nje. Taktičari su specijalisti za pojedinačne zadatke, stratezi su tu da nadgledaju i usmeravaju celu stvar. Jedan strateg ima pod sobom mnošto taktičara. Ako je dobar i ako je odabrao prave saradnike sve što je dovoljno da uradi je da kaže šta treba da se uradi, i da njima prepuste da odrede kako. Bolja taktika dobija bitke, bolja strategija dobija ratove. Krenete li da čitate malo Sun Tzu-a i velike vojskovođe, shvatićete da je sve što je bitno u menadžmentu zapravo rečeno mnogo pre teorija menadžment. Time su stvari zakucane, i možemo kući? Ne. Svako ima svoju ulogu i suštinsko razumevanje situacije je ono koje je ključno, a ono može biti karakteristično i za jedne i za druge. Jedno bez drugog ne ide, i kao i za prelepu sliku, i za vrhunski rezultat potrebna su oba sastojka. Idealno je da imate najbolje od oba sveta, ali najčešće to nije slučaj. Evo jedne zanimljive pričice…

Erwin Rommel, poznat po nadimku – pustinjska lisica, bio je najkreativniji general koga je Nemačka imala. Verovatno i jedan od najvećih vojnih umova ikada. Bio je nekonvencionalan, nije bio obični vojnik u hijerarhiji koji izvršava dogovore po default-u, već je uvek pratio celokupnu situaciju i prilagođavao se. Smatrao je da je ključ uspeha u konstantnom kretanju i prilagođavanju u pokretu. Nema vremena za čekanje i razmišljanje, sve se radi u pokretu. Znao je da ovaj pristup nosi sa sobom brojne dobre stvari, i da nudi raznovrsnost, uhodanost, uigranost. Nudi mogućnost da se probaju stvari koje bi malo ko drugi probao, da se probaju alternative koje u normalnim uslovima ne bi bile dostupne.

Pre početka kampanje u Africi, Nemci su prolazili kroz Francusku i u jednom trenutku napalo ih je više od sto oklopljenih francuskih i britanskih tenkova. Teški oklop na tenkovima bez problema je savlađivao standardnu antitenkovsku municiju 37 mm. Nemački napadi nisu davali nikakvog rezultata, a saveznici su se približavali. Onda je Rommel izdao naređenje da se protivavionski topovi, prilagode i spuste. Ovi topovi ispaljivali su projektile od 88 mm i bili su mnogo snažniji jer su projektovani da obore avion koji je pravo iznad na 7 i više kilometara. Bitka je očas posla obrnuta u korist Nemaca, projektili su tenkove uništavali bez problema, a kada je raščišćena situacija u blizni, starali su se i za sve koji se približavaju, jer su topovi bili efikasni i na 2 km udaljenosti. Rommelova jedinica nastavila je svoj put, a pomenuti protivavionski top je do kraja rata postao najefikasnije antitenkovsko naoružanje i zaslužan je za uništenje više tenkova nego bilo koje drugo oružje.

Često se od nas zahteva da razmišljamo nekonvencionalno da bi rešili problem. Da je radio sve po pravilima Rommel bi bio zbrisan, ali nije. Shvatio je da je strategija dugoročna, a da je taktika ono što kratkoročno rešava situacije. Strategija favorizuje one koji imaju višak resursa i vremena. Taktika favorizuje one koji ih nemaju pa moraju biti kreativni. Strategija ima za cilj rezultat u budućnosti. Taktika ima za cilj rezultat sada. Strategija podrazumeva pridržavanje plana radio on ili ne. Taktika podrazumeva prilagođavanje plana trenutnoj situaciji. I ne postoji dobro i loše, ne postoji silver bullet. Strategija je za one koji planiraju, taktika za kreativce.

Rommel je bio izuzetan general. To ne znači da mislim da je bio na pravoj strani, niti da je bio naročito dobra osoba. Bio je prokleto dobar general. Sa time su se slagali i Montgomeri i Čerčil, pa su koristili svaku priliku da pokušaju da ga ubiju. Upravo zato što je bio prokleto dobar.

Hitler je izgubio Drugi svetski rat jer je mislio da je strateg, a u suštini bio je sitni taktičar. Nakon samog početka i dobrih rešenja, nije imao veliki plan, previše se opterećivao sitnicama, zahtevao je da odobrava svaku odluku svojih generala, često menjao naredbe u sred borbe. Što bi veliki Majk Tajson rekao – svako ima strategiju dok ne primi prvi udarac.

Svideo vam se tekst? Prijavite se na mailing listu...

Rođen 1985. Online od 1996. Radi od 2001. Radio kao dizajner i web developer na više od 400 projekata u preko 28 zemalja. Napravio u Srbiji Internet zajednicu sa 2.300.000 članova, bez ikakvih startnih resursa. Sa 22 godine napravio pravi izbor između 8 ponuda različitih investitora. Danas internet marketing konsultant, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i glavni i odgovorni urednik portala MojaFirma.rs :)
14 komentara na ovaj tekst:
 1. Vanja says:

  odusevljena svaki put !

 2. Tane says:

  Odlična priča 🙂

 3. Ivan says:

  Genijalno kao i uvek,

 4. Alen says:

  Zadnji paragraf je zlata vrijedan.

 5. Edi says:

  Odličan tekst kao i uvek. Svaka čast! 🙂

 6. Todorovic says:

  Znaš kako, ovim tekstovima si održao čas i istoričarima i inženjerima i biznismenima.

 7. Pedya says:

  Hehe… sviđa mi se Tajsonova misao. 😉

  Kao i obično, jako dobar tekst. I tačan, skoro u svemu. Kažem “skoro”, zbog rečenice “Strategija podrazumeva pridržavanje plana radio on ili ne.” Pa, nije baš tako. I strategija i taktika se planiraju, a planovi nisu “sveto pismo” i prilagođavaju se situaciji “na terenu”. Taktike su u direktnom sudaru sa svakodnevicom i zahtevaju bržu reakciju, ali i strategije se moraju prilagođavati “realnom životu”, samo što je dozvoljeno vreme reakcije duže. Nikako ne bi valjalo da se neka kompanija drži svoje strategije k’o “pijan plota”, samo zato što se taj plan zove “strategija”.

  Uostalom, svaki plan ima svoj rebalans plana. 😉

 8. Igor says:

  Kao što si rekao, Romel je bio genijalac na krivoj strani, istina ne može ga se radi toga smatrati ratnim zločincem, jer je on bio vojnik, general i kako ti kažeš veliki strateg i taktičar.
  Na tome mu treba odati počast, mi se danas trebamo ugledati na njegov nekonvecionalan način razmišljanja. Razmišljanje dostojno vrhunskog analitičara!

 9. obradovic says:

  Slozio bih se sa Pedya-om da se i taktika i strategija planiraju. To su sve delovi jednog velikog projekta, zvao se on firma, zivot ili nesto trece. I kako uvek biva sa projektima stvari krenu pogresnim tokom. Onda preuzimamo preventivne i korektivne akcije i vracamo projekat na pravi put. Korigujemo taktiku. Korigujemo strategiju. Planiramo iz pocetka. i tako u krug, dok ne ispunimo cilj koji smo postavili.

 10. Majo says:

  Da li možete da date konkretan primer iz biznis prakse kada se jedna kompanija ponaša taktički a druga planira strateški sa konkretnim rezultatima i razlikama , umesto prostog teoretisanja i neprikladnih primera iz drugog svetskog rata?

Linkovi na ovaj post:

 1. Biznis lekcija: Ponekad treba imati muda. | FTW!
 2. 23.11. : dailymanagement.net
 3. Biznis lekcija: Koliko kostas, a koliko vredis? | FTW!

Imate nešto da kažete? Samo izvolite.

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Bacite pogled i na...

Biznis lekcija: Razmisljajte kao da kutije nema

Pogledaj →