Biznis lekcija: Zasto koristimo Apple proizvode i sta ih cini nezamenljivim?

Steve Jobs je stalno ponavljao da je najveća prednost Apple proizvoda u odnosu na ostale – It just works. Sa druge strane, Apple je kompanija za koju se najčešće govori da je najinovativnija. To su dve stvari koje je prilično teško pomiriti. Ipak, činjenice govore da gotovo niko ko počne da koristi Apple proizvode ne poželi da ih se odrekne. Mi kupujemo uređaje sa jabučicom jer nam je to osnovno i jedino sredstvo za rad, i apsolutno nam je neophodno da bude najkvalitetnije i najpouzdanije moguće, a da pritom ostane u okviru naših platnih sposobnosti.

Razlog za to je činjenica da više posla obavite za manje vremena i uz manje stresa = efikasniji ste i zadovoljniji.

Ok, a sta to toliko volimo?

Na slici iznad možete primetiti kako naš dragi @smarkovic zove svoj MacBook Pro od koga se ne odvaja. Mnogo je pojedinačnih razloga što ove uređaje volimo, ali navešću samo one koje ja smatram najvažnijim.

 1. Kvalitet izrade. Ne postoji ni jedan proizvođač koji može da se pohvali makar i približnim kvalitetom izrade i materijalima. Mnoge od tehnologija koje danas koriste drugi, stvorio je upravo Apple, i zato, kada hoćete da osetite budućnost odmah, alternativa ne postoji.
 2. Brže radi i stabilnije je. Često se kaže da je besmisleno kupiti Apple laptop kada isti takav Acer može da se uzme za 2.5x manje para. Ako zanemarimo ono prvo, tj činjenicu da nije isto imati savršeno isklesano parče aluminijuma i par kila loše isečene kineske plastike pod prstima, doćićemo i do toga da prosto ne rade isto. Specifikacije su jedno, realnost je drugo – praksa zahteva stabilnost koju niko drugi ne može da ponudi. Osim činjenice da je celo kućište defacto hladnjak jer je u pitanju blok aluminijuma, sve komponente su odabrane i testirane mnogo hiljada sati.
 3. Svaki ekran je kalibrisan. To radi. Boje su savršene i ne postoji bojazan da će nešto na ekranu izgledati na jedan, a na papiru na drugi način.
 4. Budi se odmah iz stand-by, svaki put. Za razliku od većine drugih laptopova koji imaju ozbiljnih problema sa ovim, gde je proces mučan i spor, ovde prosto zaklopiš i otklopiš i to radi. Savršeno. Svaki put.
 5. Ne postoje virusi, spyware i slične gamadi. Prosto ne postoje, i nema brige oko toga. Drugari će vam donositi USB flashiće da ih očistite 🙂
 6. Baterija radi, takoreći večno. Prolaze dani i godine, ciklusi i ciklusi, a baterija i dalje radi satima i satima. Četiri godine kasnije, 1400 punih ciklusa kasnije @mckrack-ova baterija traje i dalje više od dva sata. To je iskustvo koje delimo svi.
 7. Touchpad koji apsolutno isključuje potrebu za upotrebom miša. Multitouch veliki stakleni touchpad koji je beskrajno otporan, savršeno precizan već da nekoliko dana u potpunosti će izbaciti miš iz upotrebe.
 8. Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem. Nešto bez čega mi, što čukamo često noću ne bi mogli da zamislimo život.
 9. Jebeno je prelep. U svakom smislu. Dovršen i doteran do poslednjih sitnica do savršenstva.
 10. Košta manje od PC konkurencije. Zvuči nemoguće? Nije. Pogledajte top of the range modele svih proizvođača i videćete da je cena slična, često i viša, a kvalitet i dalje nije za poređenje.
 11. Spotlight. Jedan taster, i imate savršenu pretragu svega, koja radi ko sat.
 12. Update koji zaista donosi kvalitativni pomak i rešenja. I radi. Uvek radi.
 13. Magsafe magnetni punjac. Savrseno elegantno i beskrajno funkcionalno rešenje za problem koji je mnogima ozbiljan (update)

Kako to postizu?

Iz mog ugla, inovacije su posledica suštinskog razumevanja potreba i problema sa kojima se korisnici susreću. Apple je verovatno jedina kompanija na svetu koja ima takav pregled i takvo razumevanje tržišta i potreba korisnika, a razlozi su po meni, sledeći:

 1. Jedino Apple kontroliše ceo proces. Svaki uređaj koristi hardware (proizveden ili sastavljen po specifikaciji), OS i software koji kontroliše jedna firma. Najveći problem Microsofta ili Androida je upravo u tome što ne kontrolišu ceo proces, već prave sistem koji bi trebao raditi na manje više svemu gde ga instaliraš. Rezultat postoji, ali ne možete očekivati da podjednako stabilno i kvalitetno radi na bilo kom sistemu, a činjenica je da ako nešto ne radi kako treba, ljudi krive upravo Microsoft / Android, a ne proizvođače hardware-a koji prave problem.
 2. Apple pravi mali broj dobro profilisanih proizvoda. Za razliku od većine drugih proizvođača, broj modela koji Apple nudi je vrlo ograničen. On pokriva skoro sve korisnike, i od njih traži da se prilagode, u cilju održanja kvaliteta. Stav – ovo je ovako, to tako treba, navikni se. Zašto? Pa prosto, Apple je svestan da iako neki korisnici možda žele da menjaju uređaje, oni nisu sposobni da to urade na pravi način i da ih time unaprede. Pogledajte “budzenje” automobila i sve će vam biti jasno. Paleta proizvoda je dakle, vrlo mala, od računara imamo MacBook Air u 2 veličine, MacBook Pro u 3 veličine, MacMini u 2 varijante, Mac Pro u 4 varijante i iMac u 2 varijante. Isti je slučaj i u svim drugim segmentima.
 3. Fanatična posvećenost detaljima i kvalitetu kranjeg proizvoda. Uz predano planiranje i ogromno iskustvu tu je i beskompromisnost kada je kvalitet u pitanju, prosto, ako nije dovoljno dobro, neće izaći iz fabrike bez obzira na to koliko je vremena i energije uloženo. Ono što izađe iz fabrike prosto mora biti savršeno, i tu se pitanje ne postavlja.

Svideo vam se tekst? Prijavite se na mailing listu...

Rođen 1985. Online od 1996. Radi od 2001. Radio kao dizajner i web developer na više od 400 projekata u preko 28 zemalja. Napravio u Srbiji Internet zajednicu sa 2.300.000 članova, bez ikakvih startnih resursa. Sa 22 godine napravio pravi izbor između 8 ponuda različitih investitora. Danas internet marketing konsultant, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i glavni i odgovorni urednik portala MojaFirma.rs :)
69 komentara na ovaj tekst:
Stranice komentara: 1 2
 1. Joni Mueller says:

  Whether or not you put your Mac to sleep, leave it on all the time or shut it completely off is something very important to consider if you value the life of the hardware inside that sexy aluminum case. There’s a great article about it here, and while the author advocates putting your Mac to sleep, a knowledgeable “IT person” made the observation that it is far less stressful to the hard drive to be left on all the time or suspended; but the worst thing that you can do is power it off and on all the time.
  http://osxdaily.com/2012/04/10/shutdown-sleep-or-leave-mac-turned-on/
  And I speak also passionately (and forgive me for not speaking in this author’s native tongue) about the Mac because I am one of its newest converts. After struggling for a lifetime with sluggish, poorly designed PCs, I was finally convinced (I won’t say by whom!) to switch to Mac and while I still rely on a few Windows programs, I am slowly moving away from them. Why? Steve Jobs said it best. It just works. 🙂

 2. Dejan says:

  1. “Kvalitet izrade”
  APPLE proizvodi su veoma skupi i bilo bi mnoogo glupo da nisu kvalitetni hardwerski. Medjutim postoje i drugi proizvodjaci skupih racunara koji su takodje kvalitetni. Ako ste koristili PC racunar sa plocom koja kosta 450evra, procesorom od 700evra, napajanjem od 400evra, memorijom od 400evra, grafickom kartom od 600evra itd. znacete o cemu govorim. Ta je masina daleko iznad bilo kog APPLE racunara. Takodje postoje laptop masine drugih proizvodjaca visoke cene zbog viskog kvaliteta izrade. Inace hardwerski PC i MAC su identicni. Razlikuje ih samo operativni sistem. Nekada je bilo drugacije MAC je imao svoj specifican hardwer ali se tokom godina priblizavao PC-u dok nije usvojio sve PC komponente.
  Mac ima jako dobar marketing pa je kod njega DVD rezac nazvan Super drive kao da je nesto posebno. Mislim i bio je po ceni isti uredjaj istog proizvodjaca (matsushita) Apple naplacuje 80evra, ceka se tri nedelje a za PC kosta 20evra i dobija se odmah.

  3. “Brže radi i stabilnije je”
  APPLE masine rade na BSD Unix-u sto je skoro isto sto i Linux. Razlika je sto je Graficki interfejs na APPLE masinama zakljucan za izmene i poboljsanja a sam po sebi je vrlo nefunkcionalan i primitivan. Unix sistemi jesu stabilni ali nista posebno. Samo pogledajte APPLE forume sa hiljadama ocajnih korisnika kojima se masine blokiraju.
  Isti programi mogu da rade brze na APPLE operativnom sistemu nego na Win samo ako su oduvek pravljeni za njega (recimo ArchiCAD) inace rade isto kao i na PC masini posto ima je hardwer identican.

  4. “Svaki ekran je kalibrisan”
  To jednostavno nije tacno. Vidi se da ne znate nista o kalibraciji. Kalibracija se radi u odnosu na nesto i za odredjene potrebe. Kupite hardvesrski kalibrator i tek onda pocinje igra. A ko radi profi dobro zna koje su sve softwerske nekompatibilnosti sa kolor sistemima za Mac vec godinama i kako se prevazilaze na misice.

  5. “Budi se odmah iz stand-by, svaki put.”
  Tako je isto i na Linux-u i Windows-u. Standby mod je na Windows-u Sleep mod. Licno ne znam nikoga da to koristi. To je inace mod kada masina u ram memoriji zadrzi sve zapise tako da se odmah pokrene bez cekanja i u stvari masina nikada i nije stvarno iskljucena. Paljenje je trenutno i to je tako na svakom racunaru na planeti na kome koristite Sleep mod.

  6. “Ne postoje virusi”
  To nije tacno, zasto onda postoji gomila antivirus programa za MAC. Osim toga na Mac-u je firewall po defaultu iskjljucen?!

  7. “Baterija radi, takoreći večno”
  Za pare koliko kosta morao bi da ima dobru bateriju. Inace kad menjate bateriju mozete da birate njenu snagu tj. koliko sati hocete da vam masina radi. Isto kao i kod svakog drugog proizvodjaca.

  8. “Touchpad koji apsolutno isključuje potrebu za upotrebom miša.”
  To mozda ako ste amater ali profi se ne moze raditi bez misa. Ja kao dugogodisnji dizajner i 3d Modelar touch pad drzim iskljucen jer je potpuno neupotrebljiv.

  9. “Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem. ”
  To je ok ali ponavljam za pare koliko kosta Mac mora da ima i ponesto ekstra.

  10. “Jebeno je prelep. U svakom smislu. Dovršen i doteran do poslednjih sitnica do savršenstva.”
  Ima puno nedostataka. Recimo razmak izmedju USB prikljucaka je premali pa ne mogu da ukljucim vecinu uredjaj odjednom. Mali broj USB prikljucaka. Jako lose napajanje za laptop koje cesto crkava. Dok se nije pojavio Magsafe imao je vrlo los i nestandardan prikljucak za napajanje.

  11. Košta manje od PC konkurencije. Zvuči nemoguće? Nije. Pogledajte top of the range modele svih proizvođača i videćete da je cena slična, često i viša, a kvalitet i dalje nije za poređenje.
  Nije tacno, upravo suprotno.

  12. Spotlight. Jedan taster, i imate savršenu pretragu svega, koja radi ko sat.
  To je obicna kesirana pretraga koja pravi velike indeks fajlove za brzo pretrazivanje i konstantno indeksira disk. To ima i Windows i Linux a ja licno to ne koristim jer mi usporava masinu a pretraga mi ne znaci nista.

  13. Update koji zaista donosi kvalitativni pomak i rešenja. I radi. Uvek radi.
  Uvek radi i na Windowsu i na Linuxu. Nista posebno.

  14. “Magsafe magnetni punjac”
  To nije nikakav magnetni punjac vec samo magnetom pricvrscen konektor kabla za napajnje. Zgodno za divlje tinejdzere koji cesto cupaju kablove bez razloga.

  15. APPLE je prozivod za neuke snobove a ne za inzenjere i prave strucnjake. Koriste ga cesto i “fah idioti” tj. kvazi profesionalci koji rade samo jednom ili dva programa. Svaki pravi profesionalac gleda racunar kao alat a ne kao modni detalj.

 3. Đorđe says:

  baš tako – kontrolišu ceo proces. pa ko shvata shvata 😉

 4. lecenje says:

  mene apple nikad nije nesta posebno odusevljavao i vjerovatno ce svi pomisliti da sam kreten ali je tako

 5. Djordje says:

  Pa ne bih bas rekao “its just works”
  To sto kazu da kada jednom probas apple zauvek mi ostajes veran
  Je tek netacno. Ovo pisem sa iphone-a i muka mi je
  Sto uopste imam isti prelazim na s3 za koji dan
  Mogao bih da navodim nedostatke iOs – a ali mislim da ih i sami znate.
  Naravno ovo govorim samo za oblast mobilnih telefona
  Za racunare ne mogu da komentarisem jer ih nisam koristio
  Radio jesam neko kratko vreme ali to ne bih nazvao “koriscenjem”.

 6. Milan says:

  Sa ovim razlozima mogu da se složim ili ne, to je sad nebitno (nisam fan). Činjenica je da većina njih kupuje apple zbog nekog prestiža, a pola njih nema pojma šta je kupio i čemu služi.

 7. Nikola says:

  Razmišljao sam se o kupovini računara iMac od 27″. Gde ga je najbolje kupiti?
  Kod nas se kao Apple Reseler vodi iStyle, ali kod njih proizvodi koje sam do sada kupio na poleđini piše “Made in China”. Tu spadaju tastatura, miš i 2 iPod-a.
  Pa me zanima gde ste vi kupili vaše Apple proizvode i koliko vas je na kraju to koštalo računajući i carinu i ostalo?

  • Ivan Minic says:

   Na svim uredjajima pise Made in China, ni ne postoji neka druga proizvodnja 😉 Gde kupiti? iStyle i Macola su izbor u Srbiji. Licno, uredjaje nabavljam iz US ili EU jer je cena znacajno niza, ali za nesto veliko 27 incha to bas i nije tako jednostavno…

   • Nikola says:

    Pa koja je otprilike carina, tj. da li je ima uopšte? Ne bih kupovao ovu standardnu verziju, već bih npr izmenio neke komponente kao što je dozvoljeno za RAM, grafičku i slično.
    Kod nas se u ponudi nalazi samo standardna verzija.

 8. Marko says:

  Svasta… Prica o tome kako mek radi savrseno je cista glupost. Ako ga koristite za tvitovanja, fb i youtube… Realno i nije neki uspeh. Racunar koristim uglavnom iz profesionalnih razloga. I sve je vise strucnjaka koji se slazu da mek ne ispunjava ocekivanja, za glas koji ga prati. Oko dizajna i kvaliteta izrade moram se sloziti da jeste, ali ako se bavite ozbilnjim poslom, lepota nije presudan faktor. Ne mogucnost da iskoristite pun potencijal racunara, narocito u grafici je veliki hendikep, plus ako na to dodamo zatucani interfejs sa gomilom bespotrebnih precica, jednako je velika glavobolja. Radio sam na meku, desavalo se da ga i po nekoliko puta restartujem u toku rada, tako da ne nasedajte na fensi reklame i propagande. Ne postoji savrsen sistem, ma koliko se svi hvalili da je njihov najbolji…;)

 9. Daniel says:

  Ima ovde donekle istine, ali ima dosta i gluposti.Samsung je broj jedan po pitanju mnogih uredjaja i imaju daleko vise iskustva da naprave daleko bolju ,,masinu” od Apple.Apple je vise dobar marketing kao i Facebook, ali su nista posebno.Najnoviji Apple sam uporedjivao sa Samsung-om S3 i ne moze da se poredi.Ok je to sto Apple ima aluminijumsko kuciste, ali razlika je u ceni 500 eura, a svi ti delovi ne vrede ni toliko.Jos ih sklapaju Kinezi za neki smesne pare, a mobilni skup kao da ima dragi kamen u sebi.Moj koleginice sa fakulteta je imala i jedan i drugi mobilni, i rekla mi je da je Samsung mnogo brzi i mnogo bolji telefon.A da mi je znati sta je to lepo na njemu, obican pravougaonik sa zaobljenim stranicama i kruzic u sredini 🙂 😀 A o kameri bolje da ne pricam, jer se moze nazvati smesnom u odnosu na Samsung.Sve ostale stavke koje su navedene su sitnice, i to ima skoro svaki malo bolji mobilni.Nisam dosao ovde kako bi se nekome zamerio i svadjao se, ali sto je mnogo mnogo je.

 10. Ina says:

  Naiđoh i ja na ovaj tekst, pa kao žutokljunac kad je Apple u pitanju evo da dam i svoj feedback (bez kog bi svet svakako i dalje postojao, ali kad moraš negde da to iskažeš). 🙂

  1. Kvalitet izrade.
  Savršenstvo, lepo je samo ga i pipati.

  2. Brže radi i stabilnije je.
  Apsolutno. Radi ZA mene, a ne PROTIV mene.

  3. Svaki ekran je kalibrisan.
  Ne znam kakav je svaki ekran, ali ovaj u koji ja buljim po ceo dan je savršen.

  4. Budi se odmah iz stand-by, svaki put.
  Stvar koja mi je promenila doživljaj laptopa, omogućila ono “Aj samo nešto na brzinu da pogledam”, bez da imam vremena da dremnem dok se prokletinja podigne.

  5. Ne postoje virusi, spyware i slične gamadi.
  Postoje neka sranjca tipa malware koji iskače kad odeš na određene sajtove, ali nećeš ga zalomiti ako imaš elementarnu inteligenciju i ništa oko toga nije ni izbliza dramatično kao na Windowsu.

  6. Baterija radi, takoreći večno.
  Jeste i važnost toga primetiš tek kada skapiraš šta donosi baterija koja izgura 7-8 sati. Da napomenem da se i napuni skroz za oko sat, sat i po.

  7. Touchpad koji apsolutno isključuje potrebu za upotrebom miša.
  Slažem se. Vreme potrebno za navikavanje na isti četvorostruko manje od predviđenog.

  8. Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem.
  Zgodna stvar, ali kod mene isključena jer kucam slepo već godinama, a i štedim bateriju time što je držim na off.

  9. Jebeno je prelep.
  Jebeno stvarno jeste. 🙂

  10. Košta manje od PC konkurencije.
  Za ono što donosi, cena mu je više nego prihvatljiva.

  11. Spotlight.
  Yep. Odlična stvar.

  12. Update koji zaista donosi kvalitativni pomak i rešenja. I radi. Uvek radi.
  Još sam previše zelen korisnik da ovo spoznam. 🙂

  13. Magsafe magnetni punjac.
  Ne znam tačno šta je prednost ovoga osim što je magnetni i što jako brzo puni bateriju, ali verovatno će mi se samo kazati vremenom.

  + lagan, nečujan, user friendly, bez da ti baca gomilu sranja u lice svaki put kad ga uključiš, bez suvišnih komplikacija, sve je clean & simple i radi kao zmaj bez neke pretrano predrkane konfiguracije

  Pitanje Mac ili Windows uopšte nije pitanje, a što se tiče prelaska sa jednog na drugi, kapiram da je ljudima lako da pređu sa Punta na Ferrarija kao što je meni bilo lako sa Windowsa na Mac. 🙂

 11. bojan says:

  ne bih menjao Acer,za preterano skup apple ,acer mogu veoma jednostavno da rastavim i da ocistim ,ne moram da ga nosim po servisima gde ce da me deru,samo da bi ocistili prasinu,.a ne dao vam Bog da vam se pokvari nesto na Apple ,samo zamena maticne ploce u ovlascenim servisima sa krece od 400 DO 900 evra,pa vi vidite.imam Acer 10 godina star i dalje me odlicno sluzi,i ako budem kupovao laptop ,opet cu uzeti Acer

 12. bojan says:

  ja sam ovo pisao za laptop Acer ,da ne bude zabune

Stranice komentara: 1 2

Imate nešto da kažete? Samo izvolite.

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Bacite pogled i na...

Zasto mislimo da je u Slobino vreme bilo bolje? I PayPal kao zlatna koka.

Pogledaj →