Select Page

Steve Jobs je stalno ponavljao da je najveća prednost Apple proizvoda u odnosu na ostale – It just works. Sa druge strane, Apple je kompanija za koju se najčešće govori da je najinovativnija. To su dve stvari koje je prilično teško pomiriti. Ipak, činjenice govore da gotovo niko ko počne da koristi Apple proizvode ne poželi da ih se odrekne. Mi kupujemo uređaje sa jabučicom jer nam je to osnovno i jedino sredstvo za rad, i apsolutno nam je neophodno da bude najkvalitetnije i najpouzdanije moguće, a da pritom ostane u okviru naših platnih sposobnosti.

Razlog za to je činjenica da više posla obavite za manje vremena i uz manje stresa = efikasniji ste i zadovoljniji.

Ok, a sta to toliko volimo?

Na slici iznad možete primetiti kako naš dragi @smarkovic zove svoj MacBook Pro od koga se ne odvaja. Mnogo je pojedinačnih razloga što ove uređaje volimo, ali navešću samo one koje ja smatram najvažnijim.

 1. Kvalitet izrade. Ne postoji ni jedan proizvođač koji može da se pohvali makar i približnim kvalitetom izrade i materijalima. Mnoge od tehnologija koje danas koriste drugi, stvorio je upravo Apple, i zato, kada hoćete da osetite budućnost odmah, alternativa ne postoji.
 2. Brže radi i stabilnije je. Često se kaže da je besmisleno kupiti Apple laptop kada isti takav Acer može da se uzme za 2.5x manje para. Ako zanemarimo ono prvo, tj činjenicu da nije isto imati savršeno isklesano parče aluminijuma i par kila loše isečene kineske plastike pod prstima, doćićemo i do toga da prosto ne rade isto. Specifikacije su jedno, realnost je drugo – praksa zahteva stabilnost koju niko drugi ne može da ponudi. Osim činjenice da je celo kućište defacto hladnjak jer je u pitanju blok aluminijuma, sve komponente su odabrane i testirane mnogo hiljada sati.
 3. Svaki ekran je kalibrisan. To radi. Boje su savršene i ne postoji bojazan da će nešto na ekranu izgledati na jedan, a na papiru na drugi način.
 4. Budi se odmah iz stand-by, svaki put. Za razliku od većine drugih laptopova koji imaju ozbiljnih problema sa ovim, gde je proces mučan i spor, ovde prosto zaklopiš i otklopiš i to radi. Savršeno. Svaki put.
 5. Ne postoje virusi, spyware i slične gamadi. Prosto ne postoje, i nema brige oko toga. Drugari će vam donositi USB flashiće da ih očistite 🙂
 6. Baterija radi, takoreći večno. Prolaze dani i godine, ciklusi i ciklusi, a baterija i dalje radi satima i satima. Četiri godine kasnije, 1400 punih ciklusa kasnije @mckrack-ova baterija traje i dalje više od dva sata. To je iskustvo koje delimo svi.
 7. Touchpad koji apsolutno isključuje potrebu za upotrebom miša. Multitouch veliki stakleni touchpad koji je beskrajno otporan, savršeno precizan već da nekoliko dana u potpunosti će izbaciti miš iz upotrebe.
 8. Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem. Nešto bez čega mi, što čukamo često noću ne bi mogli da zamislimo život.
 9. Jebeno je prelep. U svakom smislu. Dovršen i doteran do poslednjih sitnica do savršenstva.
 10. Košta manje od PC konkurencije. Zvuči nemoguće? Nije. Pogledajte top of the range modele svih proizvođača i videćete da je cena slična, često i viša, a kvalitet i dalje nije za poređenje.
 11. Spotlight. Jedan taster, i imate savršenu pretragu svega, koja radi ko sat.
 12. Update koji zaista donosi kvalitativni pomak i rešenja. I radi. Uvek radi.
 13. Magsafe magnetni punjac. Savrseno elegantno i beskrajno funkcionalno rešenje za problem koji je mnogima ozbiljan (update)

Kako to postizu?

Iz mog ugla, inovacije su posledica suštinskog razumevanja potreba i problema sa kojima se korisnici susreću. Apple je verovatno jedina kompanija na svetu koja ima takav pregled i takvo razumevanje tržišta i potreba korisnika, a razlozi su po meni, sledeći:

 1. Jedino Apple kontroliše ceo proces. Svaki uređaj koristi hardware (proizveden ili sastavljen po specifikaciji), OS i software koji kontroliše jedna firma. Najveći problem Microsofta ili Androida je upravo u tome što ne kontrolišu ceo proces, već prave sistem koji bi trebao raditi na manje više svemu gde ga instaliraš. Rezultat postoji, ali ne možete očekivati da podjednako stabilno i kvalitetno radi na bilo kom sistemu, a činjenica je da ako nešto ne radi kako treba, ljudi krive upravo Microsoft / Android, a ne proizvođače hardware-a koji prave problem.
 2. Apple pravi mali broj dobro profilisanih proizvoda. Za razliku od većine drugih proizvođača, broj modela koji Apple nudi je vrlo ograničen. On pokriva skoro sve korisnike, i od njih traži da se prilagode, u cilju održanja kvaliteta. Stav – ovo je ovako, to tako treba, navikni se. Zašto? Pa prosto, Apple je svestan da iako neki korisnici možda žele da menjaju uređaje, oni nisu sposobni da to urade na pravi način i da ih time unaprede. Pogledajte “budzenje” automobila i sve će vam biti jasno. Paleta proizvoda je dakle, vrlo mala, od računara imamo MacBook Air u 2 veličine, MacBook Pro u 3 veličine, MacMini u 2 varijante, Mac Pro u 4 varijante i iMac u 2 varijante. Isti je slučaj i u svim drugim segmentima.
 3. Fanatična posvećenost detaljima i kvalitetu kranjeg proizvoda. Uz predano planiranje i ogromno iskustvu tu je i beskompromisnost kada je kvalitet u pitanju, prosto, ako nije dovoljno dobro, neće izaći iz fabrike bez obzira na to koliko je vremena i energije uloženo. Ono što izađe iz fabrike prosto mora biti savršeno, i tu se pitanje ne postavlja.