Select Page

BlackBerry Z10 – karika koja je nedostajala

24. Apr 2013.

Pre nekoliko meseci iz kompanije RIM (Research in Motion) obavestili su nas da, nakon što su gotovo celu menadžersku strukturu promenili, menjaju i ime u BlackBerry. Zatim su najavili novi operativni sistem i dva nova telefona, uz mnoštvo zanimljivih informacija o svemu tome. Među geekovima se prašina digla, počelo je da se priča, a ostali su ovu informaciju verovatno i zaboravili par dana kasnije. Prošlo je neko vreme, telefoni su polako postajali dostupni po svetu, a nedavno je i održan BlackBerry 10 mini Jam Belgrade. Više od 400 zainteresovanih developera imalo je prilike da razmeni iskustva sa kolegama iz kompanije, da čuje novosti i planove, i oseti novu energiju, za novi početak.

Pre ovoga, BlackBerry je važio za zastareo, iako kultni mobilni brand. Zastareo jer prosto nije mogao da isprati gotovo organski rast iPhone i Android konkurencije, a kultni jer je, uprkos plastičnom kućištu, modelima koji su gotovo identični, i činjenici da godinama ne donosi gotovo ništa novo – bio pouzdan i kvalitetan iznad svega. BlackBerry je oduvek koncipiran kao poslovni telefon, a zahtevi tog tipa korisnika su da telefon radi stabilno, da telefoniranje, poruke, mailovi rade besprekorno, i da baterija ne izdaje svakih par sati. Nalik industrijskim računarima, posao profesionalnih uređaja je da rade, da rade uvek, i da rade uvek tačno. Ne da rade u principu… uglavnom… možda… Ups nedostupan sam… E, vidi što imam novu igricu.

Krajem 2011. godine, kada su svi negde verovali da BlackBerry neće još dugo, desila se jedna zanimljiva stvar, kompanija je kupila QNX. Većini to možda ne znači previše, ali to je razlog zbog koga su se geekovi raspričali o novinama iz kanadskog Vaterloa. QNX je realtime operativni sistem baziran na mikrokernelu. Pošto verujem da većini potencijalnih kupaca to ne znači ništa, da pojasnim – u pitanju je sistem koji za svoju osnovu ima samo najneophodnije procese dok se ostali mogu startovati po potrebi ili gasiti, što štedi resurse i smanjuje količinu hardverske snage koja otpada na nekorisne stvari. Realtime operativni sistemi, do sada su isključivo korišćeni u sistemima u kojima je cena greške previsoka. QNX se koristi, na primer, za kontrolu nuklearnih reaktora, gasovoda, Cisco routera, automobila, vojnih satelita i brojnog pametnog naoružanja, u većini automobila visokih performansi, pametnih uređaja koji nas okružuju i tako dalje. On prosto radi. 

Da li je to dovoljno? Nije, naravno. Da bi uređaj bio upotrebljiv, potrebno je još mnogo toga, pre svega adekvatan hardware, adekvatan User interface, i dodatna proširenja u vidu aplikacija, igara, multimedije i slično. To je najveći test.

Zašto sam u naslovu napisao da je baš BlackBerry Z10 – karika koja je nedostajala? Tržište mobilni telefona i tableta je postalo prilično nezanimljivo. Korisnik sam iPhone-a godinama, ali mi je maltene sve što je iole vredelo od hardware-a prošlo kroz ruke i ne mogu se oteti utisku da se u poslednje vreme ništa ne dešava, a da su dva postojeća ozbiljna igrača polarizovala tržište i sada svako gura svoju priču. Ne, ne mogu da Windows 8 gledam kao ozbiljnog konkurenta, jer iako su uređaji hardverski izuzetni, kada upalite ekran izgubite volju za životom. Ok, ima ljudi kojima se sviđa, svet je veliki, i svako ima pravo da voli šta god želi, ali prosto to nije to. Nokia je prethodnih godina izbacivala hardverski fenomenalno urađene telefone na kojima se vrteo neki deformisani rođak starog Symbiana koji je, dok radi, molio da ga ubijete. Ima raznih zanimljivih pokušaja, i to je super, ali ako koristite nešto za posao, a meni je telefon prirodni nastavak ruke bez koga sam invalid, ne želite da koristite pokušaj. Želite proizvod.Sa ovim crnim mališom se družim poslednjih desetak dana i mogu reći da sam veoma pozitivno iznenađen, iako sam imao visoka očekivanja. U pitanju je veoma kvalitetan uređaj, kod koga je proizvođač vodio računa o mnogo čemu. Prvo, plastika, iako je ne volim, ovde je izuzetnog kvaliteta. Neklizajuća leđa koja se lako skidaju da bi se prišlo bateriji i karticama obećavaju, a ceo telefon, za razliku od gotovo svih Android uređaja koji su mi dopali šaka, ne mrda ni po kojoj osi. Što se tiče onoga što je unutra, neću nabrajati, ako vas zanima, pogledajte ovde. Ko pogleda, primetiće da i po specifikacijama ne kaska, a ja ne nabrajam jer se generalno ne opterećujem brojkama, ne zanima me šta gde piše, već isključivo kako radi.

Radi odlično. Drugačije nego što sam očekivao, ali odlično. Primenjen je što se mnogih stvari tiče novi pristup, i iako nisu nešto na šta sam več naviknut, dobar deo mi je jako brzo ušao u navike. Prosto, interfejs je logičan, dobro organizovan, gestovi na ekranu se koriste prirodno i logično i sve prosto deluje vrlo dobro spakovano. Prostora za napredak ima, a navikavanje je potrebno, ali nije bilno. Najave su da 10.1 i 10.2 nose jako lepa poboljšanja u user experience segmentu i što se tiče multimedije, pa verujem da će to ovaj uređaj i naredne, učiniti još primamljivijim.

Ne želim da radim full test iz magazina, pun ih je Internet i lako ćete ih naći (evo i preporuke!). Želja mi je da sa vama podelim realno iskustvo upotrebe ovog telefona.

Ceo uređaj je koncipiran da se drži jednom rukom i kontroliše pre svega palcem, čemu je i interfejs prilagođen. Po aktiviranju, uređaj sam prvih nekoliko dana koristio isključivo za Internet. Društvene mreže, mailovi, browser… a posle par dana sam probao i sve ono ostalo što jedan pametni telefon čini pametnim, i telefonom, pre svega. Razlog takvog starta je činjenica da ako u ovom prvom nije zadovoljavajući, drugo mi, iako je bitno, nije presudno.

Internet browser koji ovaj uređaj koristi je bez sumnje najkvalitetniji i najkompletniji koji sam video. Tehnički gledano, prevazilazi i neke desktop browsere kada je usklađenost sa standardima u pitanju, ali krajnjem korisniku to nije važno. Ono što jeste je da je izuzetno brz, stabilan, pregledan, da otvara flash i napredne web tehnologije.

Sve notifikacije idu u BlackBerry hub koji je dobro koncipiran ali mu nedostaju neke stvari, poput jednostavne i očigledne “mark all as read” opcije. Mail klijent je simpatičan, dobro organizovan, lak za setovanje i korišćenje. Od social media aplikacija Twitter, Facebook, 4sq i LinkedIn su dostupni sa sistemom. Iako su uglavnom vrlo dobre, posebno za sistemske aplikacije, čudi da je LinkedIn neispoliran.

Tastatura me je oduševila. Osim činjenice da je zaista dobro organizovana, velika i jasno se vidi, poseduje fenomenalno rešenu predikciju, i odličan rečnik koji svakom porukom uči vaše omiljene fraze. Otključavanje i level up je rešen logično, toliko da sam, kao što mi je i rečeno kada sam uzimao, nakon par dana počeo pokušavati i svoj iPhone tako da otključavam. Osim toga, nightstand mod izgleda krajnje simpatično, a način za podešavanje alarma je sigurno najgenijalniji koji sam ikada video na touch screen uređajima. Memorije ima 16GB u uređaju, a tu je i slot za microSD kartice pa jeftino možete prošitiri memoriju svog mezimca.

Video pozivi nude screensharing u kome korisnik može videti na svom uređaju ekran vašeg i pomoći vam oko nečega. Kompas je simpatično rešen, pa vam daje i kvalitetniju informaciju nego obično. Kalkulator ima virtuelnu traku, što takođe krajnje simpatično izgleda. Neko se baš potrudio, vidi se. Kamera daje ok slike, iako ponekad promaši fokus, a sadrži i genijalnu face recognition sa time-shift opcijom. Konkretno – kada slikate (do) 10 ljudi, on prepozna 10 lica i snimi po 10 frejmova za svakog i ponudi vam opciju da sistem sam ukomponuje sliku sa idealnim licem koje možete sami da izaberete. Dakle, ako je neko zažmurio u dva klika to ispravite bez ičega osim telefona 🙂 Docs To Go su vrlo upotrebljivi, a file manager dobar. Ekran je izuzetan, iako za neke možda premali, izuzetno oštar i “gušći” od iPhone retina ekrana. Kako to sve izgleda, pogledajte ispod.

Ovaj novi operativni sistem donosi i BlackBerry Balance tehnologiju koja omogućava da privatni i poslovni deo korišćenja telefona podelite na do sada neviđen način. Kao da imate dva potpuno odvojena uređaja, od kojih je jedan secure business device. Vaše poslovne informacije potpuno su zaštićene, a opet na dohvat ruke.

Od najočiglednijih negativnih stvari izdvojio bih – nedostatak aplikacija u BlackBerry World (maket), ali vidim da se tu ubrzano stvari dešavaju. Razlog je činjenica da QNX podržava POSIX tj da je developerima vrlo lako da svoje aplikacije portuju na ovaj uređaj. Recimo Instagrama nema. Ono što je zanimljivo rešenje je činjenica da uređaj ima Android runtime u sebi, tj da može pokretati Android aplikacije i da to zapravo jako dobro radi.

Mape su takođe, gotovo neupotrebljive, a mora se reći da i činjenica da telefon (iako se relativno brzo puni) ne kreće sa podizanjem sistema dok baterija ne dostigne 20% kapaciteta, zna da iritira. Takođe, prisutne su tu i tamo zbunjujuće situacije kada je interface u pitanju. Baterija traje, kao i na sličnim uređajima, što bi moglo biti bolje, iako vidim da u nekim zemljama u pakovanjima dolazi i rezervna koju je moguće koristiti za dopunu.

BlackBerry Z10 vs Google Nexus 4

Najbolje od dva sveta, a na vama je da pogledate kako vam se čine. Specifikacije možete pronaći na drugim sajtovima. Po meni nije uporedivo, kao što je i sam izbor lična stvar. Oba uređaja su nesumnjivo dobra, najbolji je stvar afiniteta, a ne objektivnog kvaliteta 😉 Primetno je da iako gotovo identične veličine Nexus ima 0.5 inča veću dijagonalu ekrana. Ispod ćete pronaći test kamere (galerija slika u različitim uslovima + HD video download), pošto smatram da je to nešto što je danas sve važnije.

BlackBerry Z10 vs Apple iPhone 5

Susret druge dve filozofije. Ništa manje upečatljiv. Iako je iPhone dosta manji, ekrani su vrlo slične veličine i gustine, u nekom smislu je i organizacija sličnija jer kao i iPhone i BlackBerry ima slično organizovane aplikacije, nema podršku za widgete. Kao i u predhodnom slučaju, dole ćete pronaći test kamere (galerija slika u različitim uslovima + HD video download)

Postoji jako puno pozitivnih stvari koje se mogu izroditi ako ova nova priča za BlackBerry lepo krene. QNX je zaista fenomenalna platforma i nudi pregršt stvari koje drugi ne mogu ni da zamisle – prirodna integracija sa drugim pametnim uređajima. Realtime virtualizacija koja će vam doneti mogućnost da ekran vašeg telefona bude samo intefejs za mnogo jači sistem od onoga koji vam je u ruci. No.. to je budućnost. Sadašnjost obećava.

Telefon će biti dostupan kod sva tri naša operatera (za sada ga ima samo Vip) u najskorije vreme, a cena na slobodnom tržištu će biti oko 630 EUR, dok će uz pakete biti dostupan već od 20 EUR.

Da li je ovo telefon za vas? To samo vi znate. Ono što ja znam je da je bilo zadovoljstvo koristiti nešto potpuno novo i da sam siguran da je ovo važan uređaj za industriju. Možda će biti komercijalni uspeh, možda ne, ali će sigurno protresti kreativce sa svih strana da počnu ponovo da rade neverovatne stvari zbog kojih smo zavoleli, svako svoj tabor.

Napomena: Ovaj tekst nije ni na koji način sponzorisan ili plaćen od strane kompanije BlackBerry, domaćih operatera ili bilo koga drugog. Ne radim takve stvari, i oni koji me duže čitaju to znaju, i zato me verovatno i čitaju. Moji utisci su lični, moja oduševljavanja su retka, a kada ih ima, iskrena, dečačka. Ne slažete se u vezi nečega? Iznesite svoj stav, ja sa time zaista nemam problem 😉 Ljudi treba da čuju što više mišljenja pa sami za sebe da donesu sud 🙂