Bob Parsons – 16 pravila za uspeh u biznisu, i generalno zivotu

Bob Parsons je američki biznismen koga često nazivaju carem domena jer njegova kompanija GoDaddy inc. uz povezane firme drži oko 40% ukupnog broja registrovanih .com / .net / .org domena. Pre nekoliko godina napisao je svoja pravila na putu do uspeha. Pročitajte ih u nastavku.

1. Izadjite iz zone komfora i izbegavajte je

Verujem da se ništa, ili makar ništa značajno ne dešava kada ste unutar zone komfora. Često čujem ljude kako kažu: „brine me sigurnost“. Moj odgovor na to je jednostavan: „sigurnost je za pokojnike“.

2. Nikad ne odustajte

Gotovo ništa ne funkcioniše iz prvog pokušaja. Ako vam se čini da to čime se bavite ne radi, to ne znači da neće proraditi, već da verovatno ne radi na način na koji pokušavate. Da je jednostavno, svi bi se bavili upravo time, i vi ne biste imali priliku.

3. Kada ste spremni da odsutanete, blizi ste cilju nego sto mislite

Postoji jedna Kineska izreka koju prosto obožavam, i mislim da je apsolutno tačna. Kaže ovako: „izazov da odustaneš biće najveći tik pre nego što si gotovo uspeo“.

4. Sto se briga tice, ne samo da treba prihvatiti najgori moguci ishod, vec njime kvantifikujte koliko je zapravo lose

Vrlo retko će najgora posledica biti čak i blizu loša kao gomila „nedefinisanih posledica“. Moj otac mi je od ranog doba govorio tako, u momentima kada sam se mučio i izgubio i košulju sa leđa, trudeći se da pokrenem Parsons Technology – „pa dobro Roberte, ako ne uspe, makar ne mogu da te pojedu.“

5. Fokusirajte se na ono sto zelite da se desi

Postoji stara izreka koja kaže: „kakva su vam razmišljanja, takvi ste i sami.“

6. Resavajte stvari dan po dan

Koliko god da je teška situacija u kojoj se nalazite, možete je rešiti ako ne gledate predaleko u budućnost, i fokusirate se na trenutak u kome ste. Kroz sve možete proći ako idete dan po dan.

7. Uvek stremite napred

Nikad ne prestajte da istražujete. Nikad ne prestajte da se usavršavate. Uvek radite nešto novo. Onog momenta kada prestanete da usavršavate svoju organizaciju, onda počinje da izumire. Neka vaš cilj bude da kompanija napreduje svakog dana, u makar nekakvom malom smislu. Istražite japanski Kaizen koncept. Mala poboljšanja svakog dana na kraju rezultuju velikim prednostima.

8. Brzo odlucujte

Kao što je general Džordž S. Paton rekao: „Dobar plan izveden danas na silu je daleko bolji od savršenog plana izvedenog sutra.“

9. Merite sve sto moze biti znacajno

Kunem se da je ovo istina. Sve što merite i nadzirete, poboljšava se.

10. Sve cime ne upravljate ce se pogorsati

Ako želite da otkrijete probleme o kojima ne znate ništa, odvojite neko vreme i detaljno istražite područja kojima neko vreme niste posvetili pažnju. Garantujem da će se tamo ukazati problemi.

11. Obratite paznju na konkurenciju, ali vise se bavite onim sto radite sami

Kada gledate konkurenciju, zapamtite da sve deluje savršeno izdaleka. Čak i planeta Zemlja deluje savršeno spokojno iz dalekog svemira.

12. Ne dozvolite da vas bilo ko gura okolo

U našem društvu, sa svim zakonima pa čak i terenima za igru, imate podjednako pravo da radite to što radite kao i bilo ko drugi, pod uslovom naravno da je to nešto legalno.

13. Ne ocekujte da je zivot fer

Život nije fer. Sami pravite svoje kočnice. (ovo nema nikakav smisao na srpskom, ali razumeće oni koji znaju engleski) You’ll be doing good if the only meaning fair has to you, is something that you pay when you get on a bus.

14. Sami resavajte svoje probleme

Otkrićete da time što sami donosite rešenja, razvijate kod sebe i takmičarski duh. Masura Ibuka, jedan od osnivača SONY-ja je to najbolje rekao „Nikad nećete uspeti u tehnologiji, biznisu ili bilo čemu ako pratite druge.“
Postoji i stara izreka koju sebi često ponavljam, kaže ovako: „mudar je sam sebi savetnik“.

15. Ne shvatajte sebe previse ozbiljno

Razvedrite se. Često je za polovinu naših dostignuća zaslužna sreća. Zapravo niko od nas ne kontroliše stvari u onoj meri u kojoj želimo.

16. Uvek postoji razlog za smeh

Pronađite ga. Na kraju krajeva, imate sreću što ste uopšte živi. Život je kratak. Sve više i više, saglasan sam sa izjavom mog mlađeg brata. On me uvek podseti na činjenicu „nećemo biti ovde dugo, tu smo da bi nam bilo lepo.“

Copyright © 2004 Bob Parsons. All rights reserved. Reproduced with permission.

Svideo vam se tekst? Prijavite se na mailing listu...

Rođen 1985. Online od 1996. Radi od 2001. Radio kao dizajner i web developer na više od 400 projekata u preko 28 zemalja. Napravio u Srbiji Internet zajednicu sa 2.300.000 članova, bez ikakvih startnih resursa. Sa 22 godine napravio pravi izbor između 8 ponuda različitih investitora. Danas internet marketing konsultant, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i glavni i odgovorni urednik portala MojaFirma.rs :)
10 komentara na ovaj tekst:
 1. sloba228 says:

  Malo se potiru 9, 10 i 15…

 2. natasa says:

  Malo ko van SADa citira Bob Parsonsa i uopste prica o njemu. On je za vecinu ljudi primjer napadnog americkog stila zivota. I meni je bio. A onda sam slusala njegovo predavanje… Dva puta prosle godine… Nevjerovatno jednostavan pogled na zivot i opusten pristup svemu. Ovih 16 pravila je samo jedan mali dio svega toga sto je rekao na predavanjima. U svakom slucaju…to je to 😉

 3. Miki says:

  Bob je car!:) Obavezno pogledati i njegov video blog ako vam se svideo tekst.
  Pod 13 je u pitanju cena voznje (fair), bar sam ja tako kontao.

 4. Josip says:

  Super članak, hvala što ste ga podijelili sa nama!

 5. naltrexone says:

  Odlicni saveti, jos ih treba primeniti, i zivot je prekrasan!

 6. Steva says:

  Vezano za tačku 3:
  Kažu da je noć najmračnija trenutak pre svitanja.

  Uvek se naježim kad pomislim na to. U teškim situacijama (a bilo ih je više nego što sam želeo), pomisao na to me je uvek spašavala da ne poludim.

 7. Milica says:

  We don’t livie in America,America,Americaaaa :)))).Tacka 16 i samo tacka 16,sve ostalo ce vec doci na svoje!

 8. Podsvest says:

  Sjajna pravila… Mnogi imaju principe koji su funkcionalni u životu, ali najvažnije je da dosledno menjamo svoje navike i uverenja, tu leži ključ uspeha. To je ponekad najteže. Mudro birajmo navike i uverenja…

Linkovi na ovaj post:

 1. BOB PARSONS – 16 PRAVILA ZA USPEH U BIZNISU, I GENERALNO ZIVOTU | Univerzitet Metropolitan Blog
 2. Bob Parsons – 16 pravila za uspeh u biznisu, i generalno životu – Aktiva Sistem

Imate nešto da kažete? Samo izvolite.

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Bacite pogled i na...

Da li znate nekog superheroja kome treba pomoć da promeni svet?

Pogledaj →