Select Page

#ExYuTrip: Beograd – Zagreb – Ljubljana

8. May 2013.

Zvoni sat… Kapiram da treba ustanem jer danas je dan kada krećemo na ekskurziju koju zbog godine rođenja nismo imali. Krećemo na #ExYuTrip, i u narednih 7 dana upoznaćemo Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu. Vita i Spin su već spremni za polazak, ostalo je par sitnica po gradu da se završe, podigne, keš i čeka se samo da preuzmemo automobil koji nam je Renault ustupio za ovu avanturu. Planirali smo da se otisnemo put rano ujutru, ali je zbog nepredviđenih okolnosti podne bilo realniji termin i otprilike u to vreme smo krenuli autoputem „Bratstva i jedinstva“. Naš saputnik do Zagreba, bio je simpatični crni Renault Clio.

Prvobitni dogovor je podrazumevao usputno stajanje u Slavonskom brodu i obilazak tvrđave, ali kako samo kasnili, a u Zagrebu nas je čekao ručak sa veselim drugarom Viborom iz Gemiusa, odlučili smo da ipak ne pravimo pauze. Kroz tih nekoliko časova vožnje po gotovo idealnom autoputu potvrdili smo sumnje od ranije. Ako idete iz Beograda za Zagreb, od granice do samog Zagreba nećete naći ni na jednu modernu veliku pumpu. Osim toga, zanimljivo je i to da smo u tih 400km prošli kroz nekoliko različitih vremenskih uslova, što ćete na slikama videti, a verovatno i mnogo bolje na video materijalu koji ćemo montirati po povratku.

Jedino stajanje na pumpi bilo je zbog sokova i slatkiša, i baš tada na toj maloj neuglednoj Ini, slučajno se sretosmo sa Brankom iz BlackBerry-ja, koji je krenuo kao i mi put Slovenije, pa kasnije na Tvitomaniju. Zagreb je bio svega sat vremena od nas, i počeli smo dogovarati lokaciju sa Viborom. Preporuka za Green Gold centar i Dobra vina beše pun pogodak! Osim prilike da probamo nekoliko hrvatskih crnih vina, među kojima i Plavac, imali smo prilike uživati i u fenomenalnoj kombinaciji ukusa u formi malih zalogaja hrane. Tapasi sa minijaturnim sendvičima sa lososom, prepeličjim jajima i plata sa sirevima i brojne druge sitnice u nas oduševile 🙂 Nesvakidašnje, zanimljivo i krajnje pozitivno iskustvo. Wine bar i restoran se inače nalaze u svojevrsnoj oazi koja je napravljena između nekoliko velikih poslovnih zgrada. Neverovatno prijatan prostor pun zelenila, zanimljivih garnitura za sedenje i veselih boja. Videćete na slikama 🙂

Posle ovog fenomenalnog iskustva, krenusmo ka Remetincu i Areni za našeg vernog crno crvenog saputnika zamenimo za plavi Megane GT sport, koji nas je tamo čekao. Bližio se dogovoreni termin za viđanje sa slovenačkom ekipom a mi smo još uvek bili u Zagrebu, pa brže bolje krenusmo ka granici. Inače, u Ljubljani su nas čekali AndražMatic i Aleš sa slovenačkim belim vinima i laganom večerom. U priči smo saznali mnogo zanimljivih informacija u vezi daljih destinacija na našem putu, tako da će narednih nekoliko dana biti mnogo manje napeti što se vožnje tiče i mnogo više okrenuti uživanju u lepotama bivše domovine. Što se naših drugara tiče, kod njih nema zime… Andraž se bavi u poslednje vreme razvojem novih projekata u 3fs-u, recimo Toonia je jedan od njih. Matic nam je otkrio da Toshl uspešno beleži više od 600.000 korisnika (preko polovine na iOS, oko četvrtine na Androidu), a Aleš kaže da se u TSstartup  spremaju jako zanimljive stvari za narednu generaciju. Sve se inače odigralo u Dvornom baru, u samom centru Ljubljane. Topla preporuka!

Nakon toga smo potražili smeštaj u Ljubljani i našli nešto jako zanimljivo. Naime, Ljubljana je prilično skup grad kada su u pitanji hoteli, i ispod 100 Evra po sobi, teško da možete proći. Ipak, ima hostela, i mi smo upravo našli jedan (Hostel 24 Spa) sa 14 soba i 50 ležajeva. Otprilike polovina soba su dvokrevetne sa kupatilom. Lokacija u samom centru grada, ljubazni domaćini, čisto, uredno, iako malo skučeno. Naš domaćin Janko, takođe nam je pomogao u daljem planiranju puta i častio nas sa nekoliko točenih Uniona. Pobednički završen dan, a najbolje tek predstoji!