Select Page

Freelanceri u Srbiji, Elance misli na vas.

12. Mar 2013.

Ono o čemu se prethodnih nekoliko meseci priča danas je dobilo i konkretan epilog na konferenciji za medije kompanije Elance. U pitanju je vodeća svetska platforma za rad preko interneta. Danas više od 500,000 firmi i 2 miliona freelancera koristi Elance u više od 170 zemalja. Godišnje više od milion poslova bude ponuđeno preko ove platforme. Sve to ne bi bilo nama toliko interesantno da vec godinama u nazad veliki broj ljudi iz Srbije ne radi preko ove platforme i gradi reputaciju naše zemlje (vrlo impresivno, dodaću) na ovom tržištu poslova. Iz kompanije su najavili da ozbiljno planiraju da prošire svoje aktivnosti u našoj zemlji, jer statistike govore da smo po kvalitetu i obimu posla među najboljima u svetu. Konkretno, u do sada Srbija je više od 5 miliona dolara zaradila na Elance, i godinu završila kao 12. na svetu i 5. u Evropi, ispred Australije, Nemačke, Španije, Italije, Nemačke, Francuske, Turske i drugih.

Pored te najave, Elance je prezentovao i rezultate istraživanja o stanju freelance tržišta u Srbiji. Cena prosečnog radnog sata srpskih freelancera u prethodnih dve godine porasla je za 27% posto i sada je skoro 20$. U poslednjih godinu dana, broj aktivnih freelancera koji su ostvarili zaradu je porastao 72%, a sve je više onih koji osim programiranja i dizajna, kreću na freelance tržište usluga u oblasti marketinga, kreativnog pisanja, online podrške, administrativnih poslova, prodaje i sl.

Upitnik koji je Elance postavio svojim freelancera pokazuje da je 77% srpskih freelancera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom. 44% se izjasnilo da je freelancing njihov primarni izvor prihoda, kao i da vole da budu ”sopstvene gazde”, da imaju kontrolu nad sopstvenim rasporedom i načinom rada, kao i da nisu bili primorani da postanu freelanceri zbog manjka mogućnosti na tržištu rada. Tri četvrtine srpskih freelancera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.

Kada je reč o kvalitetu rada srpskim freelancerima je u 2012. godini bilo dodeljeno 4,789 poslova, što predstavlja porast od 70% u poređenju sa 2011. godinom. Zabeležen je i skoro sličan porast zarada (69%) u 2012. godini u odnosu na 2011. Najviša primanja imaju programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21.7 dolar na sat, a prate ih grafički dizajneri sa 20.1 dolarom na sat.

Možda je vreme da otvorite nalog i pogledate da li i za vas ima mesta na ovom velikom tržištu?