Select Page

Gde god nađeš dobar cloud, ti backup posadi!

17. Dec 2015.

Da li redovno radite backup podataka? Makar onih stvarno važnih? Slobodno budite iskreni, nismo ovde da bilo koga osuđujemo…

Veliki problem sa prevencijom je što niko ne razume važnost iste dok ne dodje u poziciju da se kaje. A tada je kasno. U idealnom svetu, učili bi na greškama drugih, ali mi to ne radimo. Verujemo da se neće nama desiti, pa nismo mi valjda toliki baksuzi… A statistika je neumoljiva.

Nekada to i nije bilo tako jednostavno… 1922. godine Hedli Hemingvej (prva od četiri Ernestove žene) putovala je vozom od Pariza do Ženeve, gde ju je čekao suprug, tada cenjeni mladi novinar, koji je izveštavao sa velike mirovne konferencije. Sa sobom je ponela kofer u kome su bili spakovane sve Ernestove beleške za knjigu koju je pripremao. Tokom putovanja kofer je misteriozno nestao iz kupea. Čim je primetila obavestila je konduktera, ali avaj, kofera nigde nije bilo. Kada je stigla u Ženevu, bila je izbuezumljena, nije bila u stanju ni da govori. U prvom trenutku Hemingvej nije bio siguran šta se desilo, a kada mu je konačno rekla, ponadao se da možda ipak nije sve izgubljeno. Ipak je, seća se, napravio brojne indigo kopije, koje su sigurno ostale u Parizu. Iako mu je ona rekla da je ponela sve, ipak je zamolio kolege da ga odmene u poslu, i uputio se u Pariz. Ali Hedli je bila u pravu, sve je bilo izgubljeno… Meseci rada nestali su. Srećom, on nije odustao, ali koliko nas ima tu snagu volje?

Nešto malo manje od sto godina kasnije, stvari su daleko jednostavnije, ali se ljudi i dalje često radije oslanjaju na sreću, nego što su spremni da ulože malo vremena i napora da o svemu tome ne moraju brinuti.

Šta vas košta da probate?

Pa, ništa. Samo malo vašeg vremena, jer zapravo većina servisa koji vam mogu pomoći da ovakve probleme rešite je besplatna. Backup uvek možete praviti na fizičkim diskovima (bilo CD, DVD ili HDD). Imajte samo u vidu da optički diskovi (CD i DVD) nisu baš preterano trajni, i da za par godina vaš backup može da postane prašina. HDD je uvek opcija, ili USB flash, i definitivno, s vremena na vreme, snimite kopije najvažnijih stvari na kojima ste radili na neki.

Ne morate čuvati sve, ali bitne stvari čuvajte. Važnu dokumentaciju, lične fotografije – generalno, stvari do kojih ne možete doći ako ih izgubite. Muziku ćete naći, filmove takođe, igrice i programe isto tako, verovatno.

Osim kopija na fizičkim diskovima, postoje brojni besplatni cloud servisi koje možete iskoristiti. Za slučaj da ne znate, cloud predstavlja tehnologiju koja vam omogućava da svoje podatke čuvate na nekom udaljenom računaru – serveru, kome preko Interneta možete pristupiti u bilo kom trenutku, sa bilo kog uređaja. Vaš nalog je zaštićen šifrom, i podaci su bezbedni, a opet, lako dostupni.

Ovim servisima pristupate kroz aplikaciju koju instalirate na svoj računar, tablet ili telefon, i/ili kroz web sajt, a sve je jednostavno i krajnje intuitivno.

Pregled popularnih cloud servisa:

Postoji nekoliko servisa koji su stekli popularnost, i ja ću ih nabrojati i objasniti ovde:

1. Dropbox:

Zvanični sajt: Poseti

Besplatan prostor: 2GB, ali ako servis preporučite prijateljima možete zaraditi 250 MB po svakoj preporuci do maksimalno 16 GB.

Napomena: Veoma lak za korišćenje zbog čega je postao i najpopularniji servis ovog tipa.

2. Box:

Zvanični sajt: Poseti

Besplatan prostor: 10GB uz ograničenje od maksimalno 250 MB po fajlu.

Napomena: Po mnogo čemu sličan prvom primeru, naročito što se tiče lakog korišćenja na različitim uređajima.

3. iCloud:

Zvanični sajt: Poseti

Besplatan prostor: 5GB, popularan kod korisnika Apple uređaja.

Napomena: Potpuna integracija sa MacOSX i iOS uređajima (Apple računari i iPhone, iPad i ostali uređaji)

4. Google Drive:

Zvanični sajt: Poseti

Besplatan prostor: 15GB, deljen sa Gmail i ostalim Google servisima.

Napomena: Ako imate Gmail, definitivno imate i Google Drive.

5. OneDrive:

Zvanični sajt: Poseti

Besplatan prostor: 5GB

Napomena: Popularan kod Office365 korisnika koji dobijaju 1000GB prostora na korišćenje.

6. Capture:

Zvanični sajt: Poseti

Besplatan prostor: Za Telenor korisnike 25/50/100GB, za ostale 2GB.

Napomena: Servis je besplatan za sve do 31.12.2017. godine, a svaki Telenor korisnik dobija besplatan prostor i Internet za korišćenje servisa. Koliko vaš paket dobija, pogledajte ovde. Svi pripejd korisnici dobijaju 25GB prostora za podatke i 2 GB besplatnog domaćeg internet saobraćaja namenjenog isključivo za Capture. Ukoliko niste Telenor korisnik, imate pravo na 2GB prostora.

U toku je i nagradni konkurs u kome možete osvojiti neku od vrednih nagrada (na primer Samsung Galaxy S6 edge plus), a svi koje uključite dobiće dodatnih 30 GB prostora. Za više informacija pogledajte sajt capture.rs.

Za kraj:

Da je Hemingvej mogao napraviti kopiju svojih spisa u par klikova, siguran sam da bi to uradio…

A vi? Da li ćete vi uložiti tih par minuta, pre nego što se pokajete, ili posle?

Napravite backup, na jednom ili više mesta, napravite sebi sistem koji će to redovno raditi automatski, ili upišite u kalendar podsetnik da to vi sami uradite, ali nemojte dozvoliti da se u 21. veku kajete zbog takvih stvari.