Select Page
Gledajući prethodnih nekoliko godina unazad, stičem utisak da operateri ne misle previše o korisnicima koji zaista intenzivno koriste pametne telefone. Interneta u paketima je veoma malo, a tek od skoro postoji mogućnost dodavanja posebnih dodataka sa nekoliko GB protoka. Cene takvih dodataka obično nisu baš popularne, ali su svakako bolje od toga kako je bilo ranije, a problem makar može da se reši. Prosto, ne treba mi mnogo minuta, SMS poruke mi gotovo uopšte ne trebaju, ali mi treba mnooogo Interneta. Uređaje na ugovor ne uzimam jer smatram da ponuda koju operateri nude nije vredna obavezivanja na vernost. Veliki paket košta mnogo, a osim što većinu stvari ne iskoristim konstantno moram da dokupljujem internet. Jer neograničeni internet brzine koju imamo kada istekne “brzi” nije upotrebljiv. Čvrsto verujem da služi samo da se čovek nervira jer ima privid da je online 🙂

U 21. veku, čovek razmišlja o tome kako da uštedi Internet? Da pazi? Strašno. Jednostavno, sva komunikacija mi je online. A i većini prijatelja. Facebook messenger, Hangouts, Skype, Viber, WhatsApp, Twitter i sl. Mesecima u nazad nisam potrošio više od par desetina poruka. Zapravo, mislim da porukama najčešće plaćam parking. Sa pozivima je slično. Ne volim previše da pričam telefonom. Nije mi ugodno. Za mene – poziv je alat, a za razgovore preferiram udobnu fotelju i prijateljsko okruženje. Moj tadašnji paket nudio mi je stotine poruka i hiljade minuta, a sve to da bih imao makar 2GB interneta u paketu. Ako bih putovao, često sam trošio i po 4-5 GB. Kad je najavljeno da dolazi i 4G paketi su delovali još besmislenije. Agonija u najavi. Ako ste biznis korisnik, za aktiviranje dodataka za internet morate poslati dopis podršci, a to obično ne bude odmah rešeno. Alternativa je bila da se registrujem za biznis portal, pa da kroz njega aktiviram, ali je to zahtevalo da odem u poslovnicu… A mrzelo me je 🙂 Kada sam na kraju otišao, ipak sam prelomio da nakon 10 godina vratio među fizička lica.

Pre nekih godinu dana stvari su se promenile. Prilično stidljivo Telenor je pokrenuo promociju koja je rešavala sve moje probleme, ali je sve zvučalo prilično dobro. Naime, promocija Telenor Više, omogućavala nam je da uz svoju karticu dokupimo “data” karticu sa jednim od data paketa, koju ne moramo koristiti (ali možemo, recimo u modemu ili tabletu), a oni će nam povećati sve iz oba paketa 50% i omogućiti da Internet delimo između obe kartice. Tako sam za 549 dinara, umesto 0.5GB koliko sam imao u paketu (Prenesi i surfuj standard), dobio 0.5 GB + 50% i 5 GB + 50 % odnosno 8.25 GB. Pored toga, umesto 200 minuta na raspolaganju mi je 300, a umesto 300 SMS poruka imam ih 450.

Prosečan račun mi je oko 2500 RSD, a bio je oko 4500 RSD, imam sve što mi treba i zadovoljan sam. A ako mi slučajno tih 8.25 GB ne bude dovoljno, prećiću na “data” kartici na veći paket i za dodatnih 550 RSD, imati 23.25 GB.

Imam dovoljno interneta i znam gde ga ima još. Meni dovoljno 🙂 Ako i vi imate ovakav problem, toplo vam preporučujem Telenor više.

Mnogo je lep osećaj kada ne moraš da brineš o tome koliko ti je MB ili GB preostalo u paketu, ne moraš da pratiši planiraš kada ćeš da dokupiš, i nerviraš se ako pogrešiš u proceni. Ne moraš da razmišljam da li kafić ili pumpa imaju Wifi i kako radi. Na stranu što iako radi, to baš i nije uvek dobra ideja i pitanje je da li je uopšte bezbedno.