Select Page

Novak – gladijator sa titulama svih Mastersa

20. Aug 2018.

Ako ste gledali Gladijator sigurno se sećate scene kada Rasel Krou kao Maksimus Decimus Meridijus, nakon borbe u areni, Marku Aureliju Komodu (koga tumači Hoakin Feniks) kaže ko je i šta je.

Maksimus je izmišljena ličnost… Rimski vojskovođa koji je živeo u Španiji a koga glumi Australijanac. Naš heroj je realan – a ko će njega glumiti kada dođe za to vreme, videćemo.

Novak je pobedom u noćašnjem finalu, svom šestom u saveznoj državi Ohajo, postao prvi igrač u istoriji tenisa koji je osvojio sve turnire Masters 1000 serije.

Kada su Štefi i Andre kompletirali Grand Slam i pridodali mu olimpijsko zlato, novinari su skovali izraz Golden Slam. Sada imamo Golden Masters. Da stvar bude luđa, Novak je svih ostalih osam Mastersa osvojio barem dva puta.

Problem sa Mastersima je to što idu u serijama – nedelju za nedelju, a taj tempo, za igrače koji uvek igraju završnice, nije lako izdržati.

Novak je Madrid je čekao do 2011, Šangaj do 2012, a Monte Karlo je do 2013.

Taj prokleti Sinsinati je uvek izmicao. Nigde drugo Novak nije toliko puta bio tako blizu. Pet finala, bez pobede… do juče. Deset godina od prvog finala – prva titula.

A moglo se to desiti još 2008. godine. Ipak, Endi Mari bio bolji u finalu u dva tajbrejka. Te godine, Rodžer je ispao od Karlovića, koji je stigao do polufinala u kome je poražen od Marija, a Novaku je poslednja prepreka pred finale bio Nadal. Ipak, tada je Endi podigao svoj prvi Masters trofej.

U ostalih četiri finala, sa druge strane je tri puta bio Rodžer i još jednom Endi.

Možda je i kosmička pravda da najkompletniji igrač u istoriji bude jedini kojem je ovako nešto pošlo za rukom.

A kako stoje ostali?

Većini igrača nedostaje nešto od turnira na šljaci. Razlog za to je Rafa, koji je Monte Karlo osvajao 11 puta, Rim 8 puta.

Rodžeru nedostaje upravo Rim i Monte Karlo. Rafi – Pariz i Majami, a ni završni Masters nikada nije osvojio. Endi ima sve trofeje osim Indijan Velsa i Monte Karla. Od nekadašnjih velikana Andre Agasiju fale Monte Karlo i Hamburg, dok ostalima fali mnogo više.

Šta još nedostaje Novaku?

Osvojio je sva četiri Grand slam-a, svih devet Mastersa, završni Masters čak 5 puta, Dejvis kup. Od svih takmičenja koja imaju ikakvu vrednost u svetu tenisa Novaku nedostaje samo olimpijsko zlato.

U Pekingu, Rafa je uzeo zlato, a Novak je u meču za bronzu pobedio Blejka.

U Londonu, Endi je na travi Wimbledona osvojio zlato, a Novak je izgubio bronzu od Del Potra.

U Riju, Delpo je savladao Novaka u prvom kolu, da bi na kraju osvojio srebo, a Endi svoje drugo zlato.

Rafa ima pomenuto zlato u singlu, a u Riju je osvojio zlato i u dublu. Isto ima i Nicolás Massú, a do oba odličja je stigao u Atini. Fernando Gonzales ima sve tri medalje (zlato u dublu 2004. sa Massuom, srebro 2008. i bronzu 2004. u singlu).

Rodžer ima zlato u dublu iz Pekinga i srebro u singlu iz Londona.

Za Novaka – sledeća prilika je tvrda podloga u Tokiju za dve godine. Srećno!