Select Page

Novogodisnja lekcija: Postani preduzetnik za 30 dana

26. Dec 2015.

Često kažemo kako naše društvo, uljuljkano godinama relativno lagodnog života na apstraknim osnovama, nije plodno tle za preduzetnike. Prosto, ljudi su ovde naučeni da je (ne) rad u državnoj firmi ideal kome treba težiti, a da je posao nužno zlo koje nam oduzima slobodno vreme. Na ljude koji pokušavaju nešto da urade, često se gleda kao na budale, a ako li i pitaju oko sebe za savet, u najboljem slučaju, mogu se nadati da im okruženje kaže kako je to što žele pogrešno, besmisleno, nemoguće. I činjenica, mnogi među nama, naćiće hiljadu razloga zašto nešto ne može, samo da ne bi pokušali.

A šta je zapravo preduzetnik? Preduzetnik je onaj pojedinac koji kada sagleda svet oko sebe, odluči da nešto preduzme, umesto da se sklupča i čeka čudo, naglas zakuka ili otvori pivo sedeći na gajbi i krene objašnjavati smisao života. S tim u vezi, ove okolnosti meni lično, zapravo, deluju kao idealne za razvoj preduzetnika i preduzetničkog duha. Često klincima koji tek počinju da razmišljaju o onome što ih čeka u životu kažem – ako vam trenutna situacija koja vas okružuje nije dovoljna motivacija da nešto pokušate, ništa neće biti.

Ako redovno čitate ovaj blog, znate da se trudim da vam prenesem razne zanimljive priče koje uvek negde provlače taj unutrašnji nagon, sa nadom da će možda i kod vas izazvati tu iskru. Kada prosto ne možete i ne želite da se pomirite sa “sudbinom” i kada ste spremni da učinite jako mnogo sada, da bi vam kasnije bilo bolje. Kada ste sada spremni da uradite nešto što vas plaši, nešto što vam ne prija, jer je to jedan od mnogo neophodnih koraka ka cilju. Kada ste spremni da učite, i usavršavate se, da pokušate po cenu i da neuspete a sve zbog toga što vas možda, ako se kockice poklope, čeka nešto dobro. A to je onda tek početak! Početak puta na kome ćete naučiti kako da budete bolji, kako da otkrijete svoje granice i pomerite ih. Naučićete kako da, radeći stvari koje ne volite, omogućite sebi da možda radite stvari koje volite. I videćete, svaki uspeh, svaki korak dalje, nosiće sa sobom brojne nove izazove, i tražiće od vas da budete još bolji.

Prethodnih godina mnogo pričamo o tehnološkim startup kompanijama kod nas, i stalno ističemo da je to veliki potencijal regiona, a zanemarujemo sve one ostale dobre priče koje imaju potencijala. Takođe, megalomani, kakvi smo, uvek gledamo firme sa ogromnim brojem zaposlenih, sa milionskim zaradama, a ne može svako razviti takav biznis. Nekad je to i pitanje sreće, nekad drugih faktora, nekad je prosto tržište takvo. Pre mesec dana veoma nenametljivo, objavljeno je da je prodata “Bakina tajna”, kompanija koja je pre 10ak godina nastala na tri “Smederevca”, a koja danas pravi desetak miliona evra prometa. Pre par godina, posle jednog predavanja u Kikindi, prišao mi je jedan gospodin i ispričao mi kako je zahvaljujući Internetu, posle gubitka posla, krenuo da istražuje i kako danas on i njegova porodica žive od proizvodnje i prodaje sveća. Sve o tome saznao je preko Interneta. Isto kao i momak koji nam je pravio kancelarijski nameštaj, koga od tada preporučujem svima. Prošle godine sam slušao i gledao grupu devojaka, koja svaka za sebe, živi od zanimljivog nakita i unikatnih odevnih predmeta koji prave. Bez servisa kao što je Potrčko, život mnogih od nas bi bio značajno komplikovaniji, a to je concept koji se pojavio kod nas ne tako davno. Takvih priča ima i u vašem okruženju, ali ih nema dovoljno. U razvijenim ekonomijama, mala i mikropreduzeća zapošljavaju često i više od 50% radno sposobnih.

Da li ste razmišljali nekad o tome šta vi, ili neko u vašem okruženju, sam ili uz vašu pomoć može stvoriti? Čak iako rade, dan ima 24h, i možda jedan ili dva možete svakog dana posvetiti tom cilju. Možda se pokaže da je to svetla budućnost koja vas čeka, a možda samo prilika da naučite nešto novo, upoznate sebe, svoje najbliže, i steknete jedno neprocenjivo iskustvo. Čak iako možda ipak ne želite da pokušate, razmislite o tome kako se odnosite prema onima koji se ipak odluče. Podrška prijatelja nikada nije višak, a možda možete i da pomognete.

Finansijskih podsticaja za ovakve priče ima stalno, na raznim stranama, a do kraja januara možete se prijaviti za program Pokreni se za posao, iza koga stoje nevladina organizacija ENECA i kompanija Philip Morris. Odabrane čekaju sredstva za pokretanje ili unapređenje posla, ali i obuke i stručna podrška u daljem radu.

Stiže nam 2015. godina. U njoj će nam, kao i u svakoj biti onako kako se izborimo. Ili onako kako nam odrede. Preporučujem vam da makar probate da se izborite, a ja ću se potruditi da vam svakih 10ak dana dam malo dodatne motivacije 😉