Select Page

Pet recenica o tome kako funkcionise drustvo

20. Apr 2013.

Ovom prilikom pričamo o Obaminoj reformi socijalnog programa, koja se ne razlikuje bitno od svakog socijalističkog sistema. Sistema koji je u teoriji odličan, ali u praksi ne može da funkcioniše.

Na ovoj slici je profesor ekonomije sa jednog lokalnog koledža u Americi. On tvrdi da nikada nije oborio ni jednog studenta, ali je nedavno oborio celu jednu generaciju. Ta generacija je insistirala na tome da Obamin socijalni program funkcioniše i da niko neće biti siromašan, kao ni bogat, već će postojati pravedna sila koja sve izjednačava.

Profesor je onda rekao: “U redu, hajde da napravimo eksperiment sa Obaminim planom u ovom razredu. Izvući ćemo prosek svih ocena i niko neće pasti, ali niko neće ni dobiti A (najbolju ocenu)...”
Na red je došao prvi test i kada su sabrali rezultate i izvukli prosek, svi su dobili B. Studenti koji su se ozbiljno spremali bili su nezadovoljni, a oni koji se nisu spremali su bili zadovoljni. Pred drugi test studenti koji su učili barem malo odlučili su da ulože još manje, a i većina onih koji su dobro spremili prvi test, uvideli su da nema svrhe i odlučili da ovog puta i oni preskoče učenje.

Prosek drugog testa je bio D. I niko nije bio zadovoljan. Onda je došao na red treći, i rezultat je bio F.

U daljim testovima ocene se nisu povećavale, a svađe, prebacivanja odgovornosti i uvrede su rezultovale time da više apsolutno niko nije hteo da uči ako će od toga korist imati neko drugi.

Na njihovo zaprepaštenje na kraju godine svi su pali, a profesor im je objasnio da bi na isti način propao i socijalizam, jer kada postoji velika nagrada i trud koji je neko spreman da uloži je takođe veliki, međutim kada se direktna nagrada izbaci iz jednačine, nema ni motivacije i dugoročnih pokušaja da se uspe.

A sad tih pet rečenica:

  1. Ne možete na silu siromašne izvesti iz siromaštva tako što ćete bogate lišiti bogatstva.
  2. Za to što jedna osoba dobije bez rada, druga osoba mora raditi bez dobitka.
  3. Vlast ne može nekome dati nešto što nekom drugom pre toga nije oduzela.
  4. Ne možete uvećati bogatstvo time što ćete ga deliti
  5. Kada polovina ljudi pomisli da ne moraju da rade jer će druga polovina raditi njihov posao, i kada ta druga polovina shvati da nema svrhe da radi jer će neko drugi dobiti ono oko čega se oni trude, to je početak kraja svake nacije.

Mislite o tome.

Tekst je potekao sa Facebooka. Ne donosi ništa epohalno, niti je bitno da li je tačan ili ne, poenta je da razmislite 🙂