Select Page

Preporuka: Weekend beg na granicu bivse Juge

22. Aug 2012.

Vikend za nama, sa nekolicinom prijatelja, proveo sam u Hotelu Habakuk u Pohorju nadomak Maribora u Sloveniji. Krenuli smo u petak oko dva popodne, i predveče, nekih petstotinak kilometara kasnije, posle dve granice, stigli na odredište. Razlog zbog kog sam se odlučio da se uputim u Sloveniju bio je krajnje neuobičajan, obzirom da sam 3 dana ranije stigao iz Londona. Želja mi je bila da isprobam, za mene, nesvakidašnji koncept – odmor na kome ću se odmoriti. Beg od nekoliko dana koji će mi napuniti baterije, vratiti mi spavanje u normalu, i resetovati me da spreman dočekam izazove radne nedelje, i nadolazeći septembarski haos.

Nisam od ljudi koji moraju da odu negde leti da bi im godina imala smisla. Prosto, meni je i u Beogradu lepo i nemam potrebu da idem negde da bih se proveo. A kada idem, zaista se trudim da to radim onako kako smatram da treba. Ne zelim da se opterecujem, presabiram svakog trenutka. Kapiram da je situacija teška, zato i retko koristim ovakve prilike, ali nisam spreman na kompromise. Mora da bude vredno cimanja. Ovo je svakako bilo.

Sačekalo nas je zaista puno iskustvo sa 5 zvezdica. Nije mi prvi put da boravim u ovakvim hotelima, ali zaista mogu da kažem da je sve na vrhunskom nivo. Prostrane, moderno opremljene sobe, sa žičnim i bežičnim simetričnim Internetom, novim prostranim krevetima, velikim kupatilom, ormarima i plakarima, radnim stolom, led osvetljenjem. Hotel ima veliki zatvoreni i otvoreni bazen, nekoliko velikih terasa, spa, teretanu, konferencijske kapacitete i slično. Sve u svemu, biser ponude ovog dela Slovenije. Tokom leta, popularna je destinacija Italijana, Nemaca, Austrijanaca, a tokom zime je centar skijaškog turizma ove regije. U neposrednoj okolini hotela postoji jos nekoliko hotelskih i apartmanskih kompleksa. Tokom leta, ova destinacija je popularna kod vozača MTB bicikala jer paralelno sa uspinjačom koja je u neposrednoj blizini hotela i koja vam pruža vožnju do vrha Pohorja na nekih 1050 m nadmorske visine, ima i fenomenalnu stazu za entuzijaste, a i poseban program sa povlašćenim cenama za ovu populaciju. Tokom leta postoji i akcija gde za 15 eura po osobi dobijate vožnju uspinjačom (koju zaista treba doživeti jer je impresivna) i ručak (koji je veoma dobar!) u Hotelu Bellevue na vrhu.

Osim toga, imali smo prilike da se upoznamo sa Mariborom i okolinom, bili na ručku u Gostilni Pri treh Ribnikih, gde nam je domaćin ispričao o tome kako godinama unazad uzgajaju začinske biljke za sve što pripremaju u bašti na koju se iz restorana pruža pogled a koja je zaista predivna.

Ono što nosim kao najjači utisak je činjenica da je osoblje svuda izuzetno prijatno i profesionalno, stariji od 25-27 godina znaju srpski, ovi mlađi slabije, ali će naći način da vam odgovore na eventualna pitanja makar i na engleskom, bilo da je u pitanju hotel, kafić, apoteka, poslastičarnica ili prolaznik na nekom javnom mestu.

Grad je miran, ima oko 100 000 stanovnika i na svega dvadesetak kilometara je od Austrije, sa kojom granica više i ne postoji od kako je Slovenija u EU. U gradu ima nekoliko velikih tržnih centara, a u starom centru grada i mnogo malih radnjica, kafića i restorana. Kroz centar grada prolazi Drava, na čijim obalama je dobar deo društvenog života.

Ova destinacija, omogućiće vam tačno ono što sam na startu teksta i rekao – odmor i relaksaciju. Čista priroda, čist vazduh, prijatna klima, pozitivna energija. Cene u samom hotelu su 50-100% više od Beogradskih, dok je po gradu situacija uglavnom vrlo slična ovdašnjoj. Prosečna temperatura tokom leta je 20ak stepeni, a retko prelazi 30ak tokom dana. Ovaj region je poznat po sunčanoj klimi, i padavine nisu naročito česte, a najviše ih ima krajem proleća i početkom leta. Nekada najveći industrijski centar ovog dela Jugoslavije, danas uglavnom živi od turizma, a polako se proizvodnja budi zbog EU investicija 😉

Iako je ovaj weekend vanserijsko iskustvo, i bio je deo dogovorene posete, zaista vam toplo preporučujem da obiđete ovaj kraj ako imate cilj da se odmorite. Troškovi nisu preterano visoki, posebno što ovakve lokacije tokom proleća i leta često prave akcije, weekend pakete, a prisutni su i na grupnim kupovinama! Razmislite da odmor potrošite na neki drugi način, ne samo onaj na koji ste sebe godinama navikli, možda vam se dopadne 😉

Za kraj, veliko hvala našim domaćinima Andreju i Sanji koji su se potrudili da ovaj weekend zapamtimo 🙂

Foto: Branko ĐurkovićNenad Pavlović