Select Page

Viktor Igo je rekao “Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati.” Ona je sastavni deo naših života i često nismo ni svesni koliko je važna. Nekad je možda i ne primećujemo, ali zamislimo li se malo, shvatićemo da ceo naš život ima nezvanični soundtrack. Svaki dan, svaki sat ima svoju pesmu, samo ponekad toga nismo svesni. Muzika je jedna od onih stvari koje označavaju našu sigurnu zonu. Svako od nas ima bar jednu pesmu od koje će se sigurno osećati mnogo bolje.

Kada sam bio baš mali, sećam se sati i sati provedenih u presnimavanju kaseta i pravljenju kompilacija. Kasnije je došao računar i hrčak faza… Skupljao sam sve i svašta, prvo stihijski, onda sistemski. Slagao muziku, pravio diskografije, skupljao live snimke. Sređivao CD cover slike, popunjavao ID3 tagove. Gigabajti i gigabajti muzike, desetine hiljada pesama. Desetine plejlista za različita raspoloženja. Kupovina boljih zvučnika, pa skupljanje za ozbiljan 5.1 sistem. Pa kupovina kola, pa seanse snimanja diskova za kola.

Međutim… vreme prolazi, potrebe i navike se menjaju. Nekad nisam mogao da zamislim svoj život bez desktop računara, nekoliko velikih monitora, a danas se trudim da koliko god je to moguće budem mobilan. Prosto, promenilo se mnogo toga, često putujem, ne volim da sam vezan za jedno mesto i da samo u idealnim uslovima mogu da radim. Kancelarija mi je u džepu, i zato za mobilni ne žalim novac, a idealni uslovi za rad su mi u rancu. Kombinacija iPhone i MacBook Air se pokazala kao nešto apsolutno savršeno. Ipak… muzika pati, a i ja sa njom.

Pre nekoliko nedelja, kontaktirali su me ljudi iz Spravice.rs, novog online shopa iza koga stoji kompanija Studio Berar Projekt. Ideja je bila da se upoznam sa njihovim asortimanom, i uzmem neki uređaj na test. Osetio sam se kao dete u prodavnici slatkiša 🙂 A kako čovek drugačije da se oseti pored toliko fantastičnih spravica…

Asortiman prodavnice predstavljaju vrhunski audio uređaji renomiranih brendova. Slušalice, zvučnici, žični i bežični, svih boja i veličina. Odlučio sam se da testiram bežične zvučnike jer je to nešto što već neko vreme planiram da kupim. Prosto, iako to nije esencijalna stvar u životu, dobar izvor zvuka u svakom ambijentu mnogo znači, a ako je to nešto što može da stane u ranac, bude uvek uz tebe, onda je to sigurno dobitna kombinacija.

Moja odluka je pala na JBL Pulse. Osim fantastičnog zvuka koji krasi sve JBL i Harman/Kardon zvučnike, ugođaj upotpunjuje i LED light show koji je moguće kontrolisati sa iPhone-a. Sve spravice krasi vrhunski kvalitet izrade, fantastični materijali, a velika pažnja poklonjena je detaljima. O apsolutno svemu se vodilo računa. Zapravo, u malom, kompaktnom pakovanju, imate sve što vam je potrebno da uživate u muzici u zatvorenom ili čak i otvorenom. Jačina i čistoća zvuka je potpuno neverovatna. Naravno, da izvučete maksimum, potreban vam je i kvalitetan zvučni zapis, što je nešto što je možda svima nama ponekad u drugom planu. Ovo “burence” predstavlja prenosnu žurku i nešto što će sigurno obojiti leto koje je pred nama.

Kada pričamo o neverovatnim performansama u malom pakovanju, tu je neprikosnoven JBL Micro Wireless, koji je dostupan u nekoliko boja. Potpuno je neočekivano kako ovo malo čudo funkcioniše. Petočasovna baterija, glasan i čist zvuk sa jakim bassovima, bežična veza, a ako je potrebno i žična… Treba doživeti da bi shvatili. Kada vidite koliko majušno izgleda, očekivanja su vrlo mala, ali zvuk koji dopire, iz savršenog kućišta koje staje u svaki džep od farmerki, je apsolutno fantastičan. Ultra-prenosno, a i idealan poklon za rođendan za nekog posebnog.

U ponudi su, na primer, i legendarni Harman/Kardon Soundsticks III, koji su malo remek delo dizajna koje je našlo svoje mesto i u MoMA (Museum od Modern Arts) muzeju u Njujorku. Kada ga čujete, a jasno je da je zvuk apsolutno savršen, a naročito kada ga vidite, zaista ostavlja bez daha. Uostalom, Apple smatra ovo savršenim spojem sa svojim uređajima, a o Apple estetici i tome koliko sam oduševljen uređajima koje koristim, ne moram ni da govorim. Ovo je savršeni spoj. Lepotica i zver u jednom.

Sve ovo morate doživeti da bi shvatili koliko propuštate… Sledeći put kada ste u blizini nekog od showroom-ova, svratite, priključite svoj telefon i poslušajte svoju omiljenu pesmu. Dozvolite sebi nekoliko minuta istinskog uživanja. Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, a najlepše u svemu je što ovaj luksuz možete sebi da priuštite.