Biznis Lekcija: Nemamo novca, moracemo da razmisljamo…

Citat iz naslova ovog članka jedna je od najpoznatijih izjava Vinstona Čerčila (Winston Churchill). Ja lično, nešto češće citiram film 7 i po, i Tadiju Tadića – Srećo moja, sa parama mogu i sam da kupim. Snađi se, Koviljka, na ulici je džungla. I istina, početak je najteži. Najteže je napraviti ni od čega – nešto. Čak i ako kasnije dođete ponovo u probleme, postoji neka istorija, kontakti, iskustvo, resursi, pozicija – nešto što se može iskoristiti.

Fotka u zaglavlju ovog posta je zastava Naurua. Male su šanse da znate nešto o ovoj zemlji, osim ako niste geek koji je pre 10ak godina hteo da napravi sajt pa je među besplatnim domenima uz .tk (Tolekau), imao i .nr, pa ga je to zainteresovalo. Ako i znate nešto osnovno o ovoj državi, onda je to da je jedna od najmanjih na svetu, ili ste možda čuli da je jedina država koja nema glavni grad. To je tačno. Posle Vatikana, Nauru je najmanja država na svetu, i nema glavni grad. Zastava ove male ostrvske zemlje, velike svega 21 km2 je zapravo prikaz njene lokacije na mapi sveta, u Tihom okeanu, a žuta linija predstavlja Ekvator. Zvezdica na zastavi ima 12 uglova, i oni predstavljaju 12 plemena koja su na ovom ostrvu živela vekovima unazad.

nauru2

Ostrvo zapravo predstavlja vrh ugašenog vulkana, a ostvro ima vrlo malu lagunu – već kilometar od obale, voda je duboka više od 1000m. Najviša tačka je koralni greben, visok samo 60m. Ostrvo su pronašli Nemci u 19. veku i anektirali ga, a kasnije su njime vladali Japanci, i Australijanci dok 1968. nisu konačno dobili samostalnost.

Nauru ima međunarodni aerodrom, koji se pruža gotovo celom dužinom ostrva sa jedne strane, a trenutno tamo živi oko 9.000 ljudi. Povoljan položaj u Tihom okeanu, značio je da je mnogo ptica ovde pravilo predah, i zahvaljujući njihovom izmetu, ostrvo je, od pronalaska pa do sredine 80tih, bilo veliki izvoznih fosfata. U jednom trenutku, nakon nezavisnost, bili su druga najbogatija zemlja sveta po glavi stanovnika. Ali avaj… sve prirodne rezerve, jednom se iscrpe.

nauru3

Standard je počeo da pada, vlasti su se menjale i manje ili više uspešno dovijale, međutim – ništa nije bilo dugog veka. Devedesetih su bili poreski raj, i omogućavali da ljudi rade apslutno šta hoće, ako su spremni da plate, ali međunarodne institucije su i tome stale na put. Nakon toga, pomoć od Australije jedno vreme je održavala ovu malu državicu, a imali su i neke kombinacije sa centrom za azilante, od kog su se izdržavali, ali ništa od toga nije bilo dugog veka. Od 2001. na ovamo bilo je vrlo teško. Nezaposlenost je 90%, a od zaposlenih 95% rade u državi, pa nije baš ni da se imalo odakle nešto promeniti. Najniža tačka je bila kada im je Australijska banka oduzela jedini avion koji su imali zbog neisplaćenih kredita…

A onda su došli na genijalnu ideju…

Zašto ne bi, po principu – ko da više – ponudili da priznaju nezavisnost zemalja koje pokušavaju da budu priznate. Dovoljno su daleko, i dovoljno malo im treba da ih niko ne bi dirao. Sve je počelo sa Kinom i Tajvanom, kada su za račun jednih, a posle par godina i drugih uradili ovu kombinaciju. Tako su i sa Rusima napravili dil oko priznavanja Severne Osetije i Abhazije, a među prvima su priznali i Kosovo.

A dok je ljudi, biće i sukoba, i biće i za koga da se rade ovakve kombine… Nije baš stabilan prihod, ali daj šta daš. Mnoge male ostrveske zemlje, krenule su njihovim putem. A ima mesta za sve, samo će, doduše, ubiti cene. Ipak, da bi bili priznati, treba sakupiti mnogo država.

Svideo vam se tekst? Prijavite se na mailing listu...

Rođen 1985. Online od 1996. Radi od 2001. Radio kao dizajner i web developer na više od 400 projekata u preko 28 zemalja. Napravio u Srbiji Internet zajednicu sa 2.300.000 članova, bez ikakvih startnih resursa. Sa 22 godine napravio pravi izbor između 8 ponuda različitih investitora. Danas internet marketing konsultant, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i glavni i odgovorni urednik portala MojaFirma.rs :)
9 komentara na ovaj tekst:
 1. dragan says:

  Šta napravili su aukcijski sajt za priznavanje “država”, CCC

 2. wladan says:

  60 m ili 60 cm?

 3. Samo jednu sitnicu da te ispravnim. (B)banalno možda, ali me bode. Ova druga ekipa ti živi na otoku- državi Tokelau, ne Tolekau 😉

 4. 123 says:

  Mhh Tadija Tadića kako se zove ? Posto mu Tadija nije ime … ?
  Dobro, donekle razumem smisao tekstova kao i ovoga ali trenutno da li …..
  Ostacu nedorecen.
  Inace hteo sam da pitam da li je moguce napisati neki tekst na ovom blog-u ?
  Bilo je par slucajeva.. Ali i smatram da neke veoma vazne stvari nisu recene u tekstu “Pravi pristup pola resenja”.. Pristup problemu je izuzetno bitan ali pristup je nacin na koji vidite problem, definisete ga ..U skoro svim slucajevima taj problem izazvan je greskom.. Poenta ovog blog-a je da naucim na tudjim greskama … ( Ispravite me ako gresim ) …Nevazno je .. Ja bih voleo da napisem tekst na slicnu temu i iz drugog ugla gledanja.. 🙂
  BTW svejedno tekstvi su zanimljivi .

  • Ivan Minic says:

   Cao,

   Naravno, svako ko zeli moze da se javi preko kontakt forme i posalje neki svoj tekst ili ideju za tekst. Bilo je gostujucih autora i do sada, i bice ih nadam se i u buducnosti. Ne znaci da ce svaki tekst koji se posalje biti objavljen, bice pravljena selekcija, ali nije uslov da se tekst slaze sa nekim mojim misljenjima i ubedjenima, naprotiv, pogledi iz neke drugacije perspektive su vrlo dobrodosli.

 5. Vladan says:

  Za sve si u pravu, izuzev deo o trudnicama. Poslodavac placa samo prvi mesec bolovanja, sve ostalo nosi drzava. Pricam o Beogradu, za ostale gradove nisam upucen. Ispravi taj deo.

  • Ivan Minic says:

   Cao,

   Pogresan tekst, ali ok. To je bila odluka u Beogradu koja je donesena otprilike u vreme kada je tekst napisan, ali pokriva se samo deo vremena, i to obicno kasni. Takodje, uslovi za to su prilicno komplikovani, pa se vecina trudnica ni ne odlucuje na tako nesto, ali nebitno.


Imate nešto da kažete? Samo izvolite.

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Bacite pogled i na...

Biznis lekcija: Slucaj gradjanina Kejna

Pogledaj →